El col·lectiu de juristes Praga ha denunciat la vulneració reiterada de l'estat espanyol del dret de la Unió Europea a la presumpció d'innocència.

Els juristes, en un comunicat, han destacat tres greus incompliments de la legislació europea, com són el manteniment de la presó provisional dels polítics i dels líders independentistes acusats, la manca de recursos judicials efectius i les declaracions públiques sobre els investigats o acusats com a culpables.

La Unió Europea va aprovar la Directiva 2016/343, del Parlament Europeu i del Consell el 2016 per la qual es reforcen en el procés penal determinats aspectes de la presumpció d'innocència i el dret a estar present en el judici. El col·lectiu Praga evidencia en la seva missiva que aquesta directiva és d'aplicació a totes les fases del procés penal i, per tant, a totes les resolucions judicials i "no només a les sentències". 

Així mateix, aquesta directiva precisa que abans d'adoptar una resolució preliminar de caràcter processal, l'autoritat competent ha de comprovar prèviament que hi ha prou proves de càrrec contra l'acusat. Segons els juristes "és força evident" que moltes de les resolucions preliminars processals, "en especial, la presó provisional dels polítics i dels líders socials acusats", no es basen en una "prova de càrrec suficient". 

En segon lloc, el col·lectiu explica que la llei estableix que els sospitosos i acusats han de tenir vies de recurs efectiu quan es vulnerin els drets de presumpció d'innocència. En aquest sentit, en el comunicat, els professionals subratllen "la vulneració per part del Tribunal Constitucional en admetre i no resoldre la majoria dels més de 30 recursos d’empara presentats pels presos polítics". 

Per últim, en un tercer punt el Col·lectiu Praga recorda que les declaracions públiques de les autoritats no es poden referir als acusats com a culpables. Un altre dret que els juristes consideren s'ha vulnerat, i ho exemplifica amb mencions de les autoritats públiques espanyoles on s'han referit als presos com “manchados de delitos”, “candidatos no limpios”, “indultos no” i, fins i tot , directament la de “culpables”. 

El col·lectiu Praga, ha denunciat amb aquestes tres evidències com "l'Estat espanyol no està respectant els valors que fonamenten la UE" de “respecte de la dignitat humana, llibertat, democràcia, igualtat, Estat de Dret i respecte dels drets humans", conclou.