L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha dirigit a través d'una carta als líders de la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell Europeu per alertar-los sobre la "preocupació" amb la qual tant ella com l'Ajuntament viuen el judici al procés que començarà el 12 de febrer. "La celebració d'aquest judici representa el fracàs de la política, entesa com a espai de diàleg i de negociació", apunta Colau a la carta adreçada a Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani i Donald Tusk.

L'alcaldessa defensa que les "conseqüències" del judici al procés són d'"interès per al conjunt de les institucions europees" i que, per tant, no es tracta "només d'un afer intern de l'Estat espanyol". És per aquest motiu que Colau ha comunicat als dirigents europeus que ha convidat membres de l'Eurocambra el 20 de febrer per fer el "seguiment del judici".

Colau expressa als líders de les institucions europees en la carta que el judici de l'1-O és una "situació anòmala" a la UE, tant pel que fa a la "condició política de les persones encausades" com pels "delictes greus" dels quals se'ls acusa, que apunta que poden arribar fins als 74 anys de presó.

L'alcaldessa assenyala que, malgrat ser una persona "no independentista" que "no comparteix moltes de les decisions que va dur a terme l'anterior Govern", la "delegació de la solució d'un problema eminentment polític a instàncies judicials" no contribueix a "reconduir el problema d'encaix de Catalunya dins d'Espanya", sinó que "reforçarà la polarització i difícilment servirà per construir una sortida negociada".

Una vulneració de drets

"Considero que la presó provisional suposa una vulneració del dret de les persones encausades a preparar una defensa efectiva, i que els delictes que s'imputen són absolutament desproporcionats", denuncia Colau en considerar que "en cap cas es van motivar situacions de violència per part de la població o el Govern".

L'alcaldessa recorda que així també ho "han reconegut diversos tribunals de països europeus". "No se'ns escapa doncs que estem davant d'un conflicte polític i que la millor manera d'abordar-lo és a través de la via del diàleg recentment iniciada", defensa.

Colau alerta en la carta que les conseqüències del judici afecten "l'estabilitat política" de la UE, especialment en "un moment en què aquesta es troba amenaçada pels nous populismes xenòfobs". Segons assenyala l'alcaldessa, el judici de l'1-O també compromet "el ple reconeixement dels drets humans i les llibertats democràtiques que durant 62 anys han estat el far que ha permès la construcció de la Unió Europea".

Vox difon "el seu ideari d'odi"

A més, l'alcaldessa avisa als líders de la Unió Europea que "un partit d'extrema dreta", en referència a Vox, està fent un "exercici que podria ser fraudulent de l'acusació popular utilitzant el judici com a altaveu per difondre el seu ideari d'odi" per "obtenir-ne un rèdit electoralista". 

L'alcaldessa de Barcelona també ha traslladat a Juncker, Tajani i Tusk la declaració institucional del ple de Barcelona que demana un judici "just" i "imparcial" per als líders independentistes, en el qual "es reconeguin plenes garanties processals".

La declaració institucional del ple del 25 de gener també reclama la "llibertat dels encausats actualment en presó provisional a fi que es puguin preparar les seves defenses", així com que es "faciliti la tasca desenvolupada pels observadors internacional".