El Nacional realitzarà un desplegament especial per tal d'informar els seus lectors al minut i de la manera més exhaustiva del desenvolupament del judici al procés que comença aquest dimarts al Tribunal Suprem. Està previst que el judici tingui una durada de tres mesos en sessions, almenys, de tres dies a la setmana. El Nacional reforça i amplia la seva tasca informativa a la capital de l'estat espanyol amb la presència de fins a sis periodistes que informaran de tot allò que passi, dins i fora de la sala de vistes.

El Nacional també comptarà amb el testimoni excepcional dels consellers encausats Jordi Turull i Joaquim Forn, que faran arribar les seves impressions sobre el dia a dia del judici, amb la seva visió més íntima i personal d'aquest capítol de les seves vides.

El judici al procés serà retransmès en directe, via streaming, per El Nacional, fet que permetrà al lector seguir amb tot detall el desenvolupament de la vista oral. Les intervencions a la sala també es recolliran minut a minut al Directe del diari. 

El Nacional ha destinat a Madrid un equip de sis periodistes, que no només informaran sobre el que succeeixi dins del Tribunal Suprem, sinó que donaran als lectors les claus per seguir les sessions. Un equip reforçat, a més, per la redacció de Barcelona, des d'on es coordina tot l'equip del Directe i xarxes socials.

Desplegament a Madrid

La periodista especialitzada en tribunals Gemma Liñán oferirà tota la crònica judicial des de dins del Tribunal Suprem, on hi ha acreditats 600 professionals de mitjans de comunicació d'arreu del món. Les estratègies de defensa i de les acusacions, els detalls de les declaracions dels acusats i el que succeeix als passadissos, abans i després de les sessions, al detall, les recollirà a les seves cròniques diàries, que es complementaran també amb vídeos de resum de la jornada. Nicolas Tomás, delegat d'El Nacional a Madrid, reforçarà la crònica judicial.

La crònica política anirà a càrrec de Marta Lasalas i Jordi Barbeta. Una mirada més que necessària atès que es tracta d'un judici on es jutja els membres d'un govern elegit democràticament i on declararan, en qualitat de testimonis, des del president del Parlament, Roger Torrent, a l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, passant per un munt de representants polítics. La transcendència política de la vista concentrarà destacats dirigents polítics com el president de la Generalitat, Quim Torra, així com diversos consellers que tenen previst desplaçar-se a Madrid.

L'Iu-Tuber viatja a Madrid

L'Iu-Tuber s'emporta el seu estudi mòbil a la capital espanyola per donar la seva especial visió del judici, per mostrar el que no es veurà a la retransmissió televisiva del judici. Iu Forn i Roberto Lázaro informaran d'allò que no veu ningú, o sí que es veu però ningú no ho explica. 

Iu Forn Roberto Lazaro Puigdemont a la Casa de la Republica a Waterloo - Sergi AlcàzarFoto: Sergi Alcàzar

L'opinió, un lloc preferent

L'oferta informativa sobre el judici al procés es complementarà amb l'anàlisi dels col·laboradors d'opinió d'El Nacional. L'editorial del director i editor del diari, José Antich, així com els articles dels opinadors de la casa, entre els quals el jurista Joan Queralt o l'experta en informació judicial Elisa Beni, oferiran al lector la seva mirada sobre el judici.

L'advocada i periodista madrilenya Bea Talegón aportarà cada dia, en acabar la sessió del judici, la seva particular visió del que ha estat la jornada a través de la seva videocrònica. Jordi Galves, amb la seva secció especial Extrem dret, farà el mateix, en aquest cas de bon matí.

Els dietaris de Jordi Turull i Josep Rull

Els lectors d'El Nacional comptaran amb el testimoni excepcional de Jordi Turull i Joaquim Forn. Els dos consellers processats compartiran les seves vivències personals a través dels seus dietaris. Turull i Forn, a través dels seus escrits, oferiran la seva visió del judici al procés des de dins, una perspectiva més humana a partir dels seus sentiments i percepcions.

El judici, en directe

El judici al procés està previst que duri uns tres mesos, amb tres sessions a la setmana, de dimarts a dijous, de les 10 a les 18 hores. El Nacional oferirà en directe totes les sessions de la vista oral per streaming, fent possible seguir-ne el desenvolupament al minut des del mòbil, la tauleta o l'ordinador.

Des de la redacció de Barcelona i sota la direcció de David González es reforça la cobertura del judici amb l'equip de taula i xarxes socials, que encapçalen Jordi Palmer, Pepa Masó, Maria Macià i Maria Carbó, fent el seguiment des del Directe de la web amb el més destacat de les sessions, minut a minut.

Els lectors podran seguir tota la informació des de les xarxes socials d'El Nacional: Facebook, Twitter i Instagram, així com a través de l'aplicació i el canal de Telegram.

Versió en anglès

A més de les edicions en català i castellà del diari amb tota la informació i el seguiment de les jornades judicials, els lectors podran accedir també a una crònica diària de la jornada i els principals ítems informatius en la versió en anglès.