Una justícia imparcial. Aquesta és la demanda del sindicats CCOO i UGT que avui han fet pública una declaració conjunta de cara a l'inici del judici al procés i als líders independentistes previst per la setmana que ve al Tribunal Suprem. "Reclamem una justícia imparcial, amb totes les lletres i tots els requisits ètics", afirma el document. Els sindicats també troben injustificada la presó preventiva a que estan sotmesos els encausats i rebutgen les acusacions de la fiscalia de rebel·lió en considerar que "s'associen a un ús de la violència que no hem vist ni s'ha pogut acreditar".

Les formacions sindicals liderades per Javier Pacheco (CCOO) i Camil Ros (UGT) reclamen una imparcialitat "que exigeix que els magistrats actuïn com a tercers, aliens als interessos en joc". També demanen integritat, coherència i transparència.

Insistint d'entrada que la resolució al conflicte entre Catalunya i Espanya passa per la política i no pels tribunals, els sindicats rebutgen l'acusació de la fiscalia sobre rebel·lió, i demanen que sigui revisada. Així demanen que durant el judici es deliberi, únicament sobre fets provats.

CCOO i UGT demanen, a sis dies de l'inici del judici, que els presos polítics puguin afrontar la vista en llibertat i "tenir la capacitat de defensar-se amb garanties".

En qüestió la confiança en el sistema judicial

Els sindicats són especialment crítics amb actuacions judicials que consideren contràries a la llibertat d'expresisó i d'organització, actuacions que al seu parer han posat en qüestió "la confiança publica en el sistema judicial i el seu paper com a pilar de la democràcia". Al seu parer, el Tribunal Suprem de ara "la màxuma responsabilitat de saber complir el seu deure".

La declaració fa una crida al diàleg i la negociació per trobar solucions polítiques a les diferències. i reclamen al Govern i a l'executiu de Pedro Sànchez que treballin per trobar aquests espais de diàleg. Tots dos sindicats s'ofereixen per treballar-hi en aquest sentit.