CCOO i la UGT de Catalunya es concentraran aquest dimarts a les 12.00 davant de les seves respectives seus amb motiu de l'inici del judici al procés, que començarà aquest mateix dimarts a Madrid. En els comunicats, defensen que per avançar en la resolució d'un problema polític "cal retornar al terreny de la política la solució d'un contenciós que mai no s'hauria d'haver judicialitzat".

La setmana passada els dos sindicats ja van demanar en un comunicat conjunt la imparcialitat dels magistrats, i també van reclamar als governs "plena dedicació" contra la precarietat i desigualtats. En concret, van demanar que els magistrats del judici de l'1-O "actuïn com a tercers, aliens als interessos en joc", i amb integritat, coherència, respecte a la dignitat humana, diligència i transparència.

Els sindicats també reconeixen que hi ha hagut actuacions judicials contràries a la llibertat d'expressió i organització amb les quals "s'ha posat en qüestió la confiança pública en el sistema judicial" i el seu paper de pilar democràtic, per la qual cosa creuen que el Tribunal Suprem té ara la màxima responsabilitat de complir el seu deure.

També creuen que les acusacions de la Fiscalia s'associen a un ús de la violència que tots dos sindicats no han vist "ni s'ha pogut acreditar", així que demanen revisar aquestes acusacions i que les deliberacions del tribunal es limitin a fets provats.

Tanmateix, ni UGT ni CCOO s'han adherit a les vagues generals proposades per la Intersindical-CSC argumentant que tenen "motivacions polítiques".