Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell i Dolors Bassa han arribat a primera hora de la tarda a Madrid.

Els presos han sortit a dos quarts de 10 de Brians 2 amb un autobús de la Guàrdia Civil expressament per a trasllats. Els Mossos també en tenen.

És un autobús nou i l'estrenen ells, amb capacitat per a 28 presos i amb un sistema d'enregistrament d'imatges. Té 14 cel·les dobles de la mida aproximada d'un lavabo d'avió i els presos no es veuen entre ells perquè viatgen en compartiments separats. Els presos no van emmanillats durant el trajecte. Està especialment pensat per a trasllats de tot tipus de reclusos condemnats o pendents de judici per diferents delictes.

Segons les especificacions tècniques publicades al BOE per als vehicles que han de traslladar presos i detinguts, tots els trajectes llargs es fan amb aquests autocars pensats perquè durin hores. 

Vigilància

Els compartiments dels detinguts, presos i penats està separat del de conducció i vigilància mitjançant una estructura amb porta, construïda amb materials antivandàlics transparents, perquè sigui possible la vigilància i escolta dels presos. 

No és l'única mesura de vigilància. Aquests vehicles estan dotats de dispositius electrònics de visualització que permeten, en tot moment, als conductors observar les dependències dels presos. Per fer-ho s'utilitzen càmeres, a través d'unes quantes pantalles instal·lades a l'espai de conducció. Aquest sistema de vigilància enregistra imatges en un dispositiu d'emmagatzematge amb capacitat suficient. 

furgons videovigilància trasllat presos marta lasalas

Cel·les

Cada cel·la ha de disposar d'una il·luminació interior suficient que no produeixi enlluernaments ni molesti indegudament els altres usuaris de la via pública. Aquest enllumenat està protegit contra agressions o manipulació, i ha de tenir una intensitat suficient que permeti veure l'interior, tant a través de les finestres, la porta de separació o mitjançant les càmeres. 

A la cel·la hi ha una petita finestra, però està dalt de tot el compartiment, i això fa que si volen veure l'exterior s'hagin de posar drets i estirar-se força cap amunt. No és una finestra, sinó un simple orifici perquè hi entri llum.

Tampoc porten les seves pertinences amb ells. Van a banda.

Abans de pujar els han explicat com serà el trasllat. El fan tot d'una tirada fins a les presons d'Alcalá Meco, on ingressaran Carme Forcadell i Dolors Bassa, i Soto del Real, on ingressaran els presos. 

Il·luminació

Pel que fa a les finestres, l'autobús disposa, com a mínim, de dues finestres no practicables i tintades per dificultar la identificació visual des de l'exterior. El vidre és resistent i les dimensions no permeten que hi travessi una persona. Segons la llei, són de 12 centímetres d'altura i 30 centímetres de longitud

judici proces trasllat presos centre brians 2 Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

Climatització

L'autocar ha de tenir un sistema de climatització que permeti una temperatura d'entre entre 18º y 28º en els diversos compartiments. La renovació de l'aire ha de ser, almenys, de set litres per segon i persona. 

Altres atributs

L'autobús disposa d'un lavabo "de dimensions adequades", amb una espiera i amb un extractor-ventilador. El lavabo és d'acer inoxidable. 

A dins de cada cel·la hi ha un timbre que els traslladats poden tocar per demanar d'anar al lavabo. 

Els seients, per últim, estan construïts amb una estructura metàl·lica i recoberts d'un material rígid, resistent i de fàcil rentat.