La filtració del més que probable nomenament de Manuel Marchena, que deixaria la ponència del judici per l'1 d'octubre, com a president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem obre un nou escenari per als presos polítics i la resta de processats que esperaven que es complissin els pronòstics per celebrar el judici el mes de gener. Tot i que mai s'ha confirmat de manera oficial la data, aquesta era la previsió tant dels advocats com del mateix Suprem, que admet que tot anava cap a aquesta direcció; fonts de l'alt tribunal diuen ara que "un procés és viu i més, aquest".

Què fa pensar que l'inici del judici es pugui endarrerir? D'una banda, el mateix procediment per escollir el nou president de la sala i ponent per al judici, que no es pot fer fins que Marchena hagi deixat la plaça vacant. I, de l'altra, els tràmits que encara falten per tancar en el procés abans de començar el judici per l'1-O, i que sense responsable de sala és difícil de tirar endavant.

Escollir nou president de sala

Per escollir el nou president de la sala segona, que assumirà, a més, la ponència per al judici contra el referèndum, primer cal que la filtració sobre Marchena sigui una realitat.  El 12 de novembre es va fer públic que el PP i el PSOE havien tancat definitivament la renovació del poder judicial i pactaven que Manuel Marchena presidís el poder judicial a canvi de garantir una majoria progressista en el CGPJ

Però el mecanisme per votar i escollir el nou president no s'ha establert encara. Hi han de participar els 20 vocals que voten el president. 

Primer s'han d'escollir aquests vint vocals. Dotze són jutges i magistrats, dels quals el Congrés dels Diputats en proposa sis i el Senat els altres sis, en tots dos casos per majoria de tres cinquenes parts dels seus membres. Els altres vuit són advocats o altres juristes, dels quals el Congrés en tria a quatre i el Senat els altres quatre. Aquest procés encara no ha començat.

Un cop triats els vocals, s'ha de convocar la sessió constitutiva del Consell General del Poder Judicial, que serà presidida pel vocal de més edat. Aquí és on es presenten i es fan públiques les candidatures. Cada vocal pot proposar només un nom. Aquest tràmit, però, sembla que serà això, un tràmit, perquè, si Sánchez i Casado ja han pactat qui presidirà l'organisme, els vocals hauran de fer una mera escenificació proposant i votant a qui els polítics ja han decidit posar a dit.

Després d'aquesta sessió del CGPJ, hi ha fins a una setmana de temps per tornar a convocar tots els vocals per votar els candidats. Serà president del CGPJ i president del Tribunal Suprem qui obtingui la majoria de tres cinquenes parts dels membres del ple. Si en la primera votació cap dels candidats acaba elegit, s'haurà de fer una segona votació entre els dos candidats més votats en la primera. Una situació força improbable quan ja arriba tot lligat i ben lligat.

Finalment, el nou president del Tribunal Suprem haurà de ser nomenat pel Rei i després haurà de prendre possessió en un ple de l'alt tribunal. Fonts del Suprem preveuen que tot aquest procés s'allargui pràcticament un mes.

Els preparatius per al judici

I mentre tot això no passi no podran començar els tràmits per nomenar el nou president de la sala segona del Tribunal Suprem, que haurà de jutjar el procés. 

Un cop Marchena deixi la vacant s'ha de convocar la plaça. La llei diu que l'ha d'ocupar el magistrat de més antiguitat. En aquest cas, Andrés Martínez Arrieta. Fonts del Suprem expliquen que serà el president de la sala segona i que assumirà com a ponent el judici per a l'1-O, tal com feia Marchena.

De moment ni hi ha data per al judici ni estan tots els tràmits acabats. El Tribunal Suprem no va donar mai una data, però sempre s'ha especulat, i l'alt tribunal no ho ha desmentit, que la vista podria començar al gener, després de les festes de Nadal.

Ara, aquesta previsió trontolla. I les mateixes fonts del Suprem s'inclinen a pensar que l'inici del judici s'allargarà més del previst, cosa que agreujarà la situació dels presos polítics, atès que alguns d'ells pràcticament arribaran a l'any i mig de presó.

Ara mateix les parts encara estan justificant els testimonis que han demanat. La sala ha de resoldre aquesta qüestió quan tingui tots els informes. Divendres va arribar el de la fiscalia i no va voler donar gaire detalls del perquè demanava 256 testimonis, tot i que els magistrats havien demanat la justificació de cada un d'ells en un intent de reduir el nombre de testificals.

Un cop hagi passat aquest termini, la sala ha de donar cinc dies als advocats per presentar els seus escrits de defensa. Està previst que els lletrats, demanin més marge de temps, com també han fet els advocats que porten el cas de la cúpula. Per tant, la presentació dels escrits per demanar l'absolució dels processats podria trigar 20 dies més. 

I després encara cal fer el guió de tot el judici, que tot apunta que podria ser de dilluns a dijous amb sessions de matí i tarda, i posar, ja sí, la data definitiva. Massa just per començar al gener.