Tot i que es desconeix, per ara, la data de l'inici del judici de l'1-O, la defensa de Joaquim Forn preveu que aquest podria començar dos dies després del trasllat dels presos a Madrid. 

Judit Gené, advocada de la defensa de Joaquim Forn i també de Meritxell Borràs, ha contemplat en una entrevista a Els Matins de TV3 que quan traslladin els presos, l'inici del judici haurà de ser imminent. "Podria ser dos dies després del trasllat, ha concretat. L'advocada tampoc té més detalls de com es farà aquest trasllat i té clar que "no es notificarà cap detall d'aquest procés a l'equip de la defensa", ja que depèn únicament "de Serveis Penitenciaris i del ministeri. “

Un dels motius de tot aquest secretisme i falta de comunicació, segons la defensa de Forn, pot basar-se en l'estratègia "de voler evitar mobilitzacions durant el trasllat".  Gené considera, també, que tot sembla molt imminent però que la data de l'inici del judici sigui la setmana vinent "ho veiem molt just".

El règim obert facilitaria la defensa

El Tribunal Suprem va decidir que durant els mesos de judici els presos seguissin en presó preventiva. Sobre aquesta qüestió, Gené reconeix que “un règim obert faria més compatible el dret de defensa i permetria unes condicions més humanes". A Madrid hi ha centres on es podria seguir un règim obert "i evitar el trasllat diari a la presó", ha puntualitzat l'advocada. 

La defensa considera, a més, "injust" que el tribunal al·legués "el que fa un tercer" per rebutjar als seus clients la llibertat. "Els nostres clients el que volen és afrontar el judici i acabar d'una vegada“, ha sentenciat Gené.

La defensa de Forn

L'advocada de l'equip de defensa de Forn ha explicat en l'entrevista tres puntals de l'estratègia de de l'exconseller d'Interior. Al·legaran que Forn no va intervenir en el disseny de l'operatiu de l'1-O, i per tant, "no hi pot haver ingerència".

Per altra banda, defensaran que no hi va haver violència, com ha d'integrar el delicte més greu pel qual se l'acusa. "No hi ha danys ni lesionats ni va intervenir l'exèrcit“, ha argumentat Gené. Per últim, l'advocada ha ha explicat que si l'estabilitat i l'ordre constitucional haguessin estat en risc, "s'hauria declarat l'estat d'alerta, i no es va fer“, ha sentenciat.