Els judicis als polítics catalans per l’1-O “conduiran Espanya, i Europa, a territori desconegut. La persecució de polítics d'alt perfil per rebel·lió és una cosa mai vista en la història recent d’Europa Occidental. Sembla una escena agafada dels trastorns polítics de l'Europa del segle XIX”, diu Courthouse News Service (CNS), un servei de notícies especialitzat en sentències i judicis que cobreix més de 2.000 tribunals dels EUA, on és molt popular entre els despatxos d’advocats i els periodistes.

“Probablement, els judicis provocaran molt drama polític, protestes i crisis en un país que pateix una polarització profunda, ja que no només aborda la voluntat de Catalunya de convertir-se en una república independent, sinó també el seu passat feixista, una monarquia rosegada pels escàndols i una política fracturada”, afegeix. Al titular parla de "judicis polítics".

L’agència parla de “la desconfiança [del país] en la independència del sistema judicial de la política”, doncs a la justícia espanyola, “se l’acusa de partidista de fa molt temps perquè els jutges clau són nomenats pels partits polítics dominants”.

Acusació qüestionada

Recorda que “molts acadèmics i juristes espanyols han qüestionat l’acusació de rebel·lió als dirigents independentistes, perquè [la rebel·lió] ha de comportar actes de violència”, i també la decisió de la justícia alemanya de no extradir Carles Puigdemont “perquè no hi havia prou evidències per sostenir l’acusació” de rebel·lió.

Afegeix que, malgrat l’independentisme “es trobi en un punt mort”, “el moviment no s’extingirà aviat i hi ha poques esperances de trobar una solució ràpida” a la “crisi constitucional” espanyola, conclou.

Per a fer la crònica, CNS ha parlat amb el periodista hispano-anglès John Carlin; el filòsof i politòleg Ignasi Ribó; el director de la fundació Adenauer a Espanya, Wilhelm Hofmeister; el politòleg Ignacio Jurado, i un portaveu de Ciudadanos. La Fiscalia General de l’Estat, a qui l’agència va demanar una valoració, “no ha tornat resposta”.