D'ençà que Juanma Moreno va anunciar que el govern d'Andalusia, on governa amb majoria absoluta, imitarà a Madrid i suprimirà l'impost de patrimoni, el president andalús s'ha anat referint en diverses ocasions a Catalunya. Sense anar més lluny, aquest dimarts va enviar un missatge als contribuents catalans, animant-los a tributar a Andalusia, amb aquesta rebaixa com a incentiu, quelcom que va molestar molt al Govern de la Generalitat. Ara, ha fet una passa encara més enllà i obrirà una delegació a Catalunya amb la intenció de "captar inversions", amb les rebaixes fiscals com a principal reclam, segons el diari El Español. La intenció de Moreno és captar emprenedors, autònoms i empresaris catalans i ho farà utilitzant-se a ell mateix com a exemple invers, ja que als anys 60 el seu pare es va traslladar a Catalunya, on Moreno va néixer, per un futur millor, i ara vol que sigui al revés amb els catalans buscant oportunitats a Andalusia. 

Una oficina com les de Madrid i Brussel·les 

Aquesta proposta no és nova, sinó que va ser aprovada el 2020, quan a Andalusia hi manava Moreno en coalició amb Ciutadans, que fins i tot tenia la vicepresidència. Amb tot, mai no es va arribar a engegar el projecte d'obrir una oficina de la Junta a Barcelona. Ara, però, amb Andalusia al focus per la baixada dels impostos, consideren que ha arribat el moment de fer aquesta passa endavant però reconeixent que encara n'estan estudiant els detalls. Amb tot, segons El Español, aquesta oficina seria similar a les que ja hi ha a Madrid i Brussel·les i hauria de servir per "defensar els interessos d'empreses andaluses i captar inversions". 

"A Catalunya hi ha impost de successions, aquí no; a Catalunya hi ha impost de Patrimoni, aquí no; i a més aquí no ens independitzarem mai, perquè som part orgullosa d'Espanya". Així es pronunciava el president andalús en un fòrum a Sevilla mentre convidava els catalans a tributar a Andalusia, assegurant-los que aquesta autonomia també és "casa seva". 

El Govern, molest amb les paraules de Moreno

Aquestes paraules han creat malestar dins del Govern de Catalunya i, des de Nova York, el president Aragonès ha volgut deixar clar tant a Andalusia però també a Madrid, que mai “no podran competir” contra Catalunya a través del dúmping fiscal. “Els ecosistemes econòmics no es creen d’un dia per l’altre”, ha advertit el cap del Govern, preguntat si tem per la marxa d’empresaris catalans En la mateixa línia, ha lamentat que alguns polítics espanyols vulguin incentivar una “guerra territorial” en relació amb qui es queda les empreses.