El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha fet una crida directa als empresaris catalans perquè ubiquin la seva seu a Andalusia després de la rebaixa fiscal que aprova aquest dimarts el govern autonòmic, en la qual, entre altres aspectes, se suprimeix l'impost de Patrimoni. "Aquí hi ha la seva terra", ha dit Moreno als empresaris catalans que ha recordat: "A Catalunya hi ha impost de successions, aquí no; a Catalunya hi ha impost de Patrimoni, aquí no; i a més aquí no ens independitzarem mai, perquè som part orgullosa d'Espanya." Morenor considera que hi ha "arguments de sobres" perquè "molts empresaris, capitals, famílies" traslladin la seva residència a Andalusia.

En un fòrum a Sevilla amb el lema "Sevilla en verd", el president andalús ha assegurat que només aconseguint 7.200 nous contribuents fiscals es compensarà la pèrdua recaptatòria, amb la quota de l'IRPF sense sumar altres impostos. La rebaixa fiscal, que demà es farà efectiva quan es publiqui al Butlletí Oficial de la Junta d'Andalusia (BOJA), inclou també la deflactació de la quota autonòmica de l'IRPF en un 4,3 per cent, i suposarà un estalvi de 360 milions d'euros, que afegits als 540 anteriors suposaran 900 milions. A més, se suprimeix el cànon de l'aigua el proper any, la qual cosa significa 140 milions.

L'objectiu de Moreno: competir amb Madrid

Moreno ha defensat que la supressió de l'impost de Patrimoni tindrà un efecte positiu en l'ocupació, ja que hi ha milers de feines associades de grans contribuents "que ja no tindran la temptació de sortir fugint com va passar el 2020, tots fugien a Madrid". L'objectiu és competir amb la Comunitat de Madrid "al mateix nivell" i per a això el president de la Junta ressalta les qualitats andaluses, amb mil quilòmetres de litoral, façana atlàntica i mediterrània i un extens patrimoni històric i natural, entre les altres.

Rebaixa de l'IRPF

Pel que fa a la nova rebaixa en l'IRPF, ha apuntat que l'objectiu és que només el proper any 360 milions d'euros quedin a la butxaca dels andalusos, ajudant-los a mitigar la inflació. Es tracta, segons ha apuntat, d'adaptar la càrrega tributària a la conjuntura econòmica i propiciar que les famílies tinguin la renda disponible més gran. Així, demà s'aprovarà que en la tributació per IRPF, d'una banda, es deflactarà la tarifa en els primers 3 trams de renda en un 4,3 per cent, de manera que els increments de salaris per compensar la inflació no suposin un pagament d'impostos més gran i, d'altra banda, s'incrementarà en un 4,3 per cent les quantitats que queden exemptes de l'IRPF en aplicació del mínim personal i familiar corresponent al tram autonòmic.

El decret llei també preveurà una mesura per donar més facilitats de pagament als ciutadans amb deutes amb l'Agència Tributària. "Hi ha famílies i pimes que tenen deutes amb l'Agència Tributària i hem de ser sensibles davant d'aquesta situació que estan vivint", segons Juanma Moreno, que ha explicat que la mesura consistirà en flexibilitzar les condicions d'ajornament i de fraccionament de pagament fins a un termini general de dotze anys.