La decisió del president andalús, Juanma Moreno, d'eliminar l'impost de patrimoni ha servit a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, per situar-se de nou a la primera plana de l'actualitat política. I és que amb aquest pas, Andalusia es converteix en la segona comunitat autònoma a fer aquest pas després, precisament, que l'any passat el govern de la capital també el fes. Ayuso s'ha alçat com una de les principals crítiques d'un tribut que afecta exclusivament les rendes més altes i que l'any passat va estalviar 992 milions d'euros a 18.000 milionaris, segons càlculs d'elDiario.es. Aquest dimarts, la madrilenya s'ha pronunciat novament en defensa de l'eliminació de taxes.

"Seré el pitjor malson de les persones que intentin apujar els impostos a la Comunitat de Madrid", ha advertit. Per escudar-se, Ayuso ha assenyalat l'actual situació econòmica, marcada per la incertesa a causa de la guerra a Ucraïna que ha generat una crisi energètica i l'augment dels preus. "No s'entén que amb el que s'està vivint, comunitats autònomes que som motor de creació d'ocupació i motor econòmic per a Espanya se'ns negui aquesta llibertat i prosperitat i se'ns intenti tancar", ha lamentat. Unes paraules que, de fet, han anat dirigides directament al ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, pel que havia dit una estona abans.

 

Recentralització fiscal, la proposta d'Escrivá

És aquest ministre qui, després de la iniciativa andalusa d'eliminar l'impost de patrimoni, s'ha pronunciat per proposar fer-hi front amb una recentralització dels impostos, així com una limitació de la cessió d'aquests, per evitar el "despropòsit" que les comunitats autònomes competeixin entre si en matèria fiscal. Enfront l'aposta del Partit Popular de reduir els tributs, Escrivá ha plantejat que "seria convenient reduir el marge de les comunitats per decidir la política fiscal". "A Espanya estem molt instal·lats en aquesta cessió d'impostos que generen derives indesitjables com les que estem veient aquests dies", ha dit, defensant la necessitat de polítiques redistributives.

Ràpidament, però, ha sortit al pas la ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, per desautoritzar el seu company i recordar que les seves paraules eren a títol individual. Per a La Moncloa, la fiscalitat s'ha de lligar al debat de finançament autonòmic, que ara mateix està parat, i s'ha de començar harmonitzar impostos abans d'entrar en la recentralització i treure competències a les autonomies que, entre d'altres, gestionen el de patrimoni. Dit d'una altra manera, aconseguir un mínim comú denominador entre comunitats per evitar que cap d'elles pugui abaixar els tributs per sota d'aquests llindars com han fet la Comunitat de Madrid i Andalusia, i sempre amb el consens autonòmic.