Juan Carlos Girauta ha sentenciat de mort Ciutadans. Qui va ser portaveu de la formació taronja al Congrés dels Diputats ha declarat contundent que Ciutadans “ja no existeix” i s’ha mostrat convençut que la refundació que ha engegat l’actual executiva, liderada per Inés Arrimadas, fracassarà. Girauta va abandonar el partit el 2019, seguint els passos d’Albert Rivera, quan la formació va patir la seva primera patacada electoral, a les generals del 2019, uns comicis que van certificar l’entrada en barrina del partit. Girauta, tot i abandonar política, s'ha posicionat al llarg d'aquests tres anys a favor del PP, crític sempre, amb l'actual direcció de la formació taronja.

Juan Carlos Girauta, en una entrevista a El Independiente, carrega contra l’actual executiva i assenyala els que, a parer seu, han estat els errors comesos per Ciutadans: apropar-se a Pedro Sánchez i pactar amb el PSOE mocions de censura contra el PP. Preguntat sobre si el final polític de Ciutadans pot certificar-se a les municipals i autonòmiques del 2023, Girauta respon contundent que Ciutadans no existeix i en responsabilitza l’actual executiva permanent per no haver assumit la patacada electoral soferta el 2019, quan la formació va passar dels 56 als 10 escons al Congrés. En aquestes eleccions, Girauta va perdre el seu escó.

Girauta a Ciutadans: "Nosaltres guanyàvem"

L’exdiputat de Ciutadans també destaca la pèrdua d’escons a la Catalunya (de ser la primera força amb 36 a 6 diputats), a Madrid i Castella-Lleó i haver quedat fora de la Junta d’Andalusia. Lluny d’entonar el mea culpa per la part que li toca en el que va passar el 2019, Girauta assegura que amb Albert Rivera van fer un miracle. Admet que a ell també li poden retreure errors comesos per Ciutadans, “però guanyàvem”, respon. “Van sortir del no-res, vam fer un miracle i ens van defenestrar (els votants) pensant que ens enviaven un missatge. Nosaltres només van rebre una vegada i vam marxar”, afirma. “Hi ha gent que tenim la suficient dignitat per rebre els atacs una sola vegada”, assegura.

arrimadas girauta
Inés Arrimadas i Juan Carlos Girauta, abans que ell abandonés Ciutadans / Foto: Arxiu

Al llarg de l’entrevista, l’exdiputat de Ciutadans crítica l’estratègia de la que va ser la companya de files, Inés Arrimadas. “Perds la dignitat i te’n vas en orris”, afirma Juan Carlos Girauta quan analitza els pactes fets amb el PSOE per tirar endavant mocions de censura com la de Múrcia. “I a sobre a Madrid et veuen la jugada i avancen eleccions. I et quedes en el no-res. El ser tan astut i ficar-te en aquestes conspiracions per a tenir un parell de presidències autonòmiques, no té premi, sinó càstig”, rebla.

Girauta evita confirmar si la seva diagnosi sobre la situació del partit i perquè ha arribat a aquesta situació és compartida per l’anterior líder del partit, Albert Rivera.  “Això li han de preguntar a ell. No puc parlar en nom d’un altre”.