Inés Arrimadas es queda, per ara. La presidenta de Ciutadans no té pensat plegar en un futur immediat, malgrat la desfeta a Andalusia i l'onada de veus crítiques que ha d'afrontar. A la regió meridional d'Espanya, els taronges van fracassar estrepitosament, passant de ser la tercera força amb 21 diputats a desaparèixer del Parlament i el seu candidat, Juan Marín, veient-se obligat a dimitir. Fins ara, ha estat l'únic que s'ha atrevit a fer aquest pas. Arrimadas ja va anunciar la setmana passada que no es plantejava plegar (una decisió que ha reafirmat aquest dilluns), i anunciava una "renovació profunda" a Ciutadans que podia entendre's com una "refundació" en tota regla. Lamentant que la marca ja no es percebia com a "útil" pels espanyols, també s'espolsava les responsabilitats, opinant que els resultats a Andalusia no eren un problema "de la feina feta ni de les persones que ho han portat a terme".

Aquest dilluns, la presidenta de Cs ha hagut de fer front a tota la directiva taronja, havent convocat una executiva ampliada per fer front a la desfeta electoral. Però aquesta, en lloc de sumar pressió a Arrimadas o advocar per la seva dissolució íntegra, ha decidit fer costat a la líder en el procés que ha de venir i que ha de permetre transformar el partit, canviant la seva marca i les seves estratègies polítiques i comunicatives. Així ho ha informat Arrimadas durant una roda de premsa posterior a la reunió que ha començat amb un to tan solemne i seriós que semblava que aniria en una altra direcció.

Ella mateixa ha reconegut quina era una de les opcions plantejades: "Dimitir en bloc, jo i tot el meu equip, per anunciar un congrés i deixar lloc a altres persones". "Aquesta opció és la més senzilla, la més còmoda per a mi i tot el meu equip", ha dit. Però la líder ha demostrat la seva obstinació amb plegar, i ha anunciat que han decidit una altra via: quedar-se per tal de pilotar la refundació de Cs. "He posat el meu càrrec a disposició de l'executiva permanent i m'han demanat que continuem forts a la refundació", ha anunciat. "Entre allò correcte i allò còmode, hem decidit allò correcte, no només pel partit i per la militància, sinó que també pel país".

Renovació en sis mesos

La roda de premsa d'aquest dilluns no ha servit per aclarir gaires detalls sobre aquesta pretesa refundació de Cs, si bé Arrimadas ha explicat novament que aquesta ja estava prevista des de feia uns mesos, però que els resultats a Andalusia han fet accelerar les previsions. Si abans la idea era renovar el partit en un termini de dotze mesos, ara les dates s'han hagut de canviar: Cs vol haver culminat el procés abans que acabi aquest any. "És possible fer-ho en sis mesos i és necessari per arribar a les eleccions autonòmiques i municipals", ha advertit, recordant que el maig de 2023 acollirà una macro-jornada electoral que podria ser decisiva en la desaparició definitiva de Cs. Per fer-ho possible, el partit ja ha iniciat la feina, amb la constitució d'un equip polític que ha d'impulsar la refundació, i també amb la pretensió d'involucrar activament la militància amb cinc grups de treball, en una formació que no és precisament notori per implicar les seves bases.

Només serà aleshores quan Inés Arrimadas es plantejarà abandonar el vaixell taronja. "El meu compromís personal i el de l'equip és ser-hi fins que es faci la refundació. Ens comprometem a pilotar aquest procés", ha afirmat, revelant que Cs haurà de fer front a la seva presidència com a mínim fins a finals d'any. La incògnita apareixerà després. "A partir d'aquell moment, seran els militants els que decidiran tot, i donin amb el seu vot un tret de sortida a la pròxima etapa", que podria comptar o no amb ella. I, amb tot, encara un avís final per a deixar-ho tot ben clar: "Cap dels membres de la meva executiva serem un problema per al partit. Ni marxant quan no hem de marxar, deixant això així, ni quedant-nos quan hi hagi persones que puguin fer-ho molt millor que nosaltres".