El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha animat el president Carles Puigdemont a què torni a l'Estat espanyol per ser jutjat pel procés. Així ho ha manifestat a la SER, on ha afegit que després dels indults parcials concedits pel govern espanyol als nou presos polítics espera que els líders independentistes renunciïn a la "via unilateral".

Preguntat per què passaria si Puigdemont tornés a l'Estat espanyol, el ministre ha dit: "Tant de bo, jo l'animo al fet que torni, seria jutjat pels tribunals espanyols, que el tenen reclamat. És un fugit de la justícia". I ha afegit que "per descomptat" que hauria de ser jutjat, en estar reclamat pel Tribunal Suprem, ja que els indults a ell no l'afecten.

Uns indults "per la ciutadania"

Sobre els indults Campo ha aclarit que "molts pensen que es fan exclusivament pensant en els nou beneficiats, però realment es fa per la ciutadania, per aquests centenars de milers de persones que els segueixen veient com a referents polítics, alguns d'ells ostentant màximes representacions, i que estan empresonats".

A més, ha recordat que "han complert tres anys i vuit mesos" i que "ningú pot dir" que els "ha sortit gratis" el que van fer, ja que "estan inhabilitats de manera absoluta molts anys i tenen la condicionalitat" que no reincideixin o cometin altres delictes greus durant un període d'entre tres i sis anys.

"Això el que suposa és una oportunitat, una mà estesa per al diàleg i la convivència que és l'única cosa que ens pot unir als espanyols perquè les divergències són legítimes, es pot defensar tot, però des de les regles de la democràcia", ha comentat. En relació amb la condicionalitat dels indults, Campo ha explicat que va proposar augmentar la del líder d'ERC, Oriol Junqueras, a sis anys.

Presidente exilio Carles Puigdemont / EFE

El president Carles Puigdemont es troba a l'exili des del 2017 / Efe

Renúncia a la via unilateral

Respecte als gestos que espera del món independentista ha insistit que "és important que siguin conscients de l'esforç que es fa per la convivència i aquesta renúncia a la via unilateral i entendre que les seves posicions es poden defensar des de l'Estat de dret; a partir d'aquí s'obren moltes possibilitats".

Preguntat si és possible arribar a un referèndum pactat ha indicat: "Tinc clar que el que es faci ha de fer-se dins de l'ordenament jurídic i de la legalitat. Dins la legalitat hi cap tot", per matisar a continuació: "Dins de la legalitat només hi cap el que cap".

D'altra banda, el ministre de Justícia espera que aquesta decisió dels indults no faci volar definitivament els ponts amb el PP per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), pendent des de fa més de dos anys. "Crec que el PP és conscient que no hi ha alternativa a la no renovació perquè el compliment de la Constitució i de les lleis no té matisos i ja no hi ha excuses", ha conclòs.

 

Imatge principal: El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, al Congrés dels Diputats / Efe