L'acord entre el Govern i la Moncloa "per garantir el català a la llei audiovisual" a canvi que ERC garanteixi l'aprovació dels pressupostos al Senat, no ha agradat a totes les files republicanes. Les joventuts del partit, el Jovent Republicà, han sortit ràpidament a mostrar el seu desacord amb uns pressupostos que veuen "insuficients" pels Països Catalans i pel conjunt de la classe treballadora.

Gabriel Rufián i Pedro Sánchez Moncloa

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián / EFE

En un comunicat consideren que aprovar els pressupostos espanyols en les condicions actuals és un error tàctic perquè el PSOE ha mostrat una deslleialtat constant "fins i tot en els pactes que ell mateix havia anunciat", en especial referència a la llei audiovisual.

Així, les joventuts consideren que malgrat que l'acord final de la llei audiovisual millora els primers esborranys, cal tenir en compte que el PSOE i el PSC s'han allunyat dels consensos a favor de la llengua catalana, "avalant la catalanofòbia més salvatge de la dreta espanyola", en referència a l'ofensiva judicial que ha estat la sentència del Suprem que imposa un 25% de les classes en castellà. 

És per això que el Jovent Republicà pica el crostó al partit i l'alerta que cal ser més exigents que mai en la defensa de la llengua, aprofitant la força negociadora que tenen les forces independentistes al Congrés.

Retrets a Junts i CUP

Això sí, també hi ha retrets indirectes cap a la CUP i Junts per no haver volgut participar de la negociació dels pressupostos: "Creiem que s'haguessin aconseguit uns millors resultats si la resta d'acords i agents independentistes s'haguessin corresponsabilitzat també d'obtenir victòries en les negociacions". 

També reflexionen que els paper dels partits independentistes al Congrés i al Senat han de tenir una doble funció: condicionar les iniciatives d'aquestes cambres i a la vegada evidenciar "les mancances de l'Estat" a l'hora de donar resposta a les demandes i necessitats de la societat. Amb tot, també destaquen que cal treballar en les complicitats internacionals i ser més per invertir la correlació de forces envers l'Estat. 

"Les Joventuts d’Esquerra Republicana continuarem treballant, tant als carrers com a les institucions, amb tots els agents del país per tal de maximitzar les forces de l’independentisme enfront d’un Estat repressiu que sembla no tenir aturador. Només així, des de l’acció organitzada, podrem guanyar totes les batalles i negociacions que se’ns plantegin i serem capaços de fer valer la voluntat del jovent dels Països Catalans", afegeixen.

 

La portaveu del Jovent Republicà, Kènia Domènech / Jovent Republicà