Les Joventuts d'Esquerra Republicana (Jovent Republicà) han llançat aquest matí una campanya per reivindicar el dret a l'emancipació de la gent jove, i per presentar-la han decidit ocupar durant uns minuts la seu de Nuñez y Navarro de Barcelona, des d'on han llegit un comunicat assenyalant "els culpables de la crisi habitacional que viuen els joves" de la capital catalana.

Amb el lema 'Fem-los fora, emancipem-nos', l'objectiu és assenyalar tots els “responsables de l’especulació urbanística i de la precarietat habitacional”. Segons el Jovent Republicà, el culpable és l'estat espanyol, que conjuntament amb empreses, constructores i immobiliàries, "ha construït un model habitacional basat en la propietat privada, sense lloc per a l'habitatge públic". En aquest sentit han remarcat que cal fer fora a "especuladors, fons voltors, bancs rescatats, SAREB, grans tenidors" i a la legislació espanyola "que fa anys que empeny cap al model especulatiu a favor del capital". 

En la mateixa línia, han aprofitat per carregar contra l'aposta del govern espanyol per oferir ajudes econòmiques als joves per emancipar-se, consistents a 250 euros al mes per pagar el lloguer. Segons les joventuts dels d'Oriol Junqueras, aquesta proposta "només farà que pujar el preu dels lloguers" i no solucionarà "la problemàtica real de l'habitatge". 

Cartells de la campanya / Jovent Republicà

Durant la presentació de la campanya, han enganxat diversos cartells i enganxines de la campanya a l'interior i a les portes de la seu de la immobiliària, i també han plantat diverses tendes de campanya per protestar contra l'especulació urbanística. Així mateix han assegurat que Nuñez y Navarro és una de les grans responsables, entre d'altres, de la situació: "Una empresa que es va fer gran gràcies al franquisme, i que ha seguit creixent gràcies a complicitats fosques amb les elits de la ciutat".

Pobresa habitacional

L'organització ha volgut donar dades sobre la situació de l'habitatge a Barcelona. Han exposat que el 43% dels ciutadans de la capital catalana han de destinar un 40% o més dels seus ingressos a l'habitatge, un fet que han subratllat com "especialment greu" tenint en compte que es considera pobresa habitacional quan s'ha de destinar més d'un 30% dels ingressos a l'habitatge i el seu manteniment. 

"No podem ni permetrem que es normalitzi aquesta situació ni aquestes condicions. Hem de parlar de sensellarisme i desnonaments ocults. El lloguer d'una habitació acaba sent la nostra única opció, en moltes ocasions. Passem d'habitatge en habitatge sense tenir una llar, sense estabilitat ni la garantia dels nostres drets", han afegit, assenyalant també que moltes vegades estan obligats a marxar del barri on van néixer.