Es concreten els pressupostos. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la creació d'una ajuda per a joves de 250 euros al mes per pagar el lloguer. A aquest "bo jove d'habitatge" hi podran accedir durant els pròxims dos anys aquelles persones d'entre 18 i 35 anys que tinguin uns ingressos anuals inferiors a 23.725 euros, segons ha informat aquest dimarts el cap de l'executiu estatal.

L'objectiu d'aquesta mesura és facilitar l'accés a l'habitatge dins del marc d'una recuperació econòmica justa i "avançar" l'edat d'emancipació per situar Espanya en la mitjana europea, que és de 26 anys. De fet, el bo jove podrà completar-se amb més ajudes directes al lloguer de fins al 40% del seu valor en els casos de les famílies vulnerables.

L'emancipació dels joves

"Destinarem una política pública a reduir l'edat d'emancipació tan insuportablement alta en el nostre país perquè els joves puguin accedir a l'habitatge de lloguer que sigui digne amb el suport i l'ajuda de l'administració general de l'Estat", ha explicat Sánchez durant la inauguració del I Fòrum Urbà d'Espanya celebrat a Sevilla. 

El bo jove d'habitatge forma part de la primera Llei Estatal d'Habitatge que s'inclourà dins dels pròxims Pressupostos Generals de l'Estat. En aquest sentit, el president espanyol ha celebrat l'acord al qual s'ha arribat amb Unides Podem i ha reivindicat que és la "millor eina" per propiciar una "recuperació justa".

La Llei Estatal d'Habitatge

Segons ha explicat Sánchez, l'executiu espera presentar els comptes públics "en els pròxims dies" i poder aprovar-los al Congrés "en els pròxims mesos". Tot després que el president espanyol i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, hagin aconseguit desbloquejar les negociacions entre els dos socis de govern.

La Llei Estatal d'Habitatge inclou la regulació del preu del lloguer per abaixar els lloguers dels habitatges en mans de grans propietaris, a partir d’índexs de referència per tots els contractes en zones de mercat tensat. Alhora, estableix que els petits propietaris tindran una fórmula de "congelació de preus i incentius fiscals", de cara a poder també reduir el preu de l'arrendament.

Yolanda Díaz Pedro Sanchez EFE

Yolanda Díaz i Pedro Sánchez se saluden / Efe

Així s'ha superat el principal escull que bloquejava la negociació amb aquestes obligacions a grans propietaris, que quedaran definits com aquells que tinguin deu o més habitatges. Llavors, s'ha detallat que hi haurà retirada a grans tenidors de "privilegis fiscals".

També s'estableix un recàrrec de fins al 150% en l'IBI per casos d'habitatges buits, que podran aplicar els ajuntaments. La futura normativa també aposta pel parc públic de lloguer, amb una reserva del 30% de totes les promocions per a habitatge protegit. La meitat d'aquesta proporció, el 15%, es destinarà a lloguer social.

 

Imatge principal: Un jove visita un pis al carrer Comte Borrell de Barcelona / ACN