Canvi radical de la fiscalia. Un veí de Mataró de 23 anys ha acceptat avui una condemna de dos anys de presó per haver participat en una protesta contra la sentència del Tribunal Suprem als independentistes catalans, el 18 d’octubre de 2019 a Barcelona. La fiscalia li demanava inicialment deu anys i sis mesos de presó per un delicte de desordres públics i un altre d’atemptat contra l’autoritat, petició de càstig que li ha rebaixat força perquè no hagi d’entrar a la presó. Aquesta era la pena més elevada demanada fins ara per a un participant en una manifestació independentista. Amb la conformitat d'avui, l’Audiència de Barcelona ha acordat la suspensió de la pena, sempre que no cometi un nou delicte.

La  conformitat s’ha fet aquest migdia, a la secció desena de l’Audiència de Barcelona, on el jove, defensat per l’advocat Eloi Castellarnau, ha acceptat la rebaixa de la condemna que li ha ofert la fiscalia. Per rebaixar-li la petició de càstig, la fiscalia ha retirat del relat de fets  provats que llencés “pedres de grans dimensions” contra els agents policials, que controlaven la protesta massiva. També ha retirat l’agreujant de disfressa. El noi anava amb una dessuadora vermella i per això va ser identificat. Així, en la resolució, el jove accepta que va participar en una manifestació pels presos polítics i que va llençar pedres.

Fets

En l’escrit d’acusació provisional, la fiscalia exposava que el jove  va participar en “actes vandàlics d’extrema violència” amb un grup de vint persones, on només ell va ser identificat perquè duia una dessuadora vermellaAmb la seva actuació, la fiscalia assegura que “va pertorbar la pau pública”. Amb tot admet que cap agent va resultar ferit. Per aquesta actuació, li demanava inicialment la màxima pena per desordres públics, 6 anys de presó, en aplicar els agreujants de disfressa, actuar amb instrument perillós i durant una manifestació. I, li demanava quatre anys i sis mesos més de presó pel delicte d’atemptat contra l’autoritat pels llançaments contra els furgons policials. Avui li ha rebaixat  la petició de pena del primer delicte a un any de presó, i en el segon també, a un any. Només en aquests primers dos mesos de l'any 2022 ja són dos els judicis en què la fiscalia ofereix una rebaixa espectacular de les penes inicialment demanades. La setmana passada, Max Castellarnau va acceptar una pena d'un any i 9 mesos de presó, quan la fiscalia li'n demanava sis inicialment.

D’altra banda, demà hi ha un altre judici contra participants en manifestacions independentistes. La secció segona de l'Audiència de Barcelona jutjat dos joves, a qui  la  fiscalia acusa del delictes de desordres públics, pels quals els demana 2 anys de presó, i d’atemptat contra l’autoritat, 2 anys de presó més, per participar en una de les mobilitzacions convocades per Tsunami Democràtic al Camp Nou, el mateix 18 d’octubre de 2019, per fer sentir el rebuig de la societat catalana contra la condemna per sedició, amb elevades penes, als líders socials i polítics  per promoure l’1-O i el procés d’independència del país. En total, quatre anys de presó per a cada un. En aquest judici, tampoc hi ha agents ferits, i, per tant, no s’exigeix cap responsabilitat civil, ni per danys.