Disset minuts ha durat la connexió de Josep Rull al míting de Junts per Catalunya que s'ha fet aquest diumenge a la tarda a Reus. Des de la mateixa sala que ho han fet la resta de candidats presos, l'exconseller de Territori i Sostenibilitat s'ha adreçat al públic amb un missatge a cavall entre l'emotivitat, la serenor i la contundència. 

Des de dins dels murs de Soto del Real, Rull s'ha adreçat "solemnement i clara a Pedro Sánchez, a Pablo Casado a Albert Rivera, no renunciarem a l’1-O i no demanarem mai perdó, perquè és patrimoni col·lectiu de Catalunya". I ha cridat a recuperar aquella "onada de rebel·lia i esperança" que va ser l'1-O, "anem a Madrid a defensar l’esperit de l’1-O", ha advertit. La casualitat, si és que existeix, ha volgut que pronunciés aquestes paraules justament a fil de les 17:14. 

Rull, ara cap de llista de JxCat per Tarragona, ha confessat sentir-se nerviós i amb molts sentiments a sobre. Tan bon punt ha aparegut a la pantalla, l'auditori s'ha fos en un llarg i sentit aplaudiment que ell ha respost llançant un petó amb la mà. Des de la distància. Qui en el seu dia fou coordinador general de CDC ha deixat clar que la seva candidatura no té res de simbòlica, és a dir, que si és escollit prendrà possessió de l'acta de diputat. Alhora ha recordat que el 28-A "el dilema és entre el 155 i l'1-O, no caiguem en el parany que això és un plebiscit sobre Pedro Sánchez". Rull ha conclòs que "si el 28 acaben vencent els del 155 traslladarem al món que l’1-O era una cosa esporàdica, un estel fugaç". El que sí que ha estat fugaç ha estat la seva intervenció. Quan s'ha tallat l'emissió, els assistents se n'han lamentat amb un llarg "Oh!". 

Intensificar el boca orella, "per dignitat"

Tots aquells qui han precedit i succeït Josep Rull a l'escenari han insistit en la necessitat que cadascun dels qui avui han omplert la Sala Santa Llúcia de Reus s'esforcin a convèncer els seus amics, familiars i coneguts de la necessitat de votar JxCat. "Per dignitat democràtica", ha defensat el número dos de Rull a la llista per Tarragona, Ferran Bel. El també alcalde de Tortosa ha convidat l'electorat a donar als candidats presos la força perquè "pugui anar al Congrés i comprovar si Casado i companyia poden mirar-lo als ulls". 

L'actual conseller de Territori, Damià Calvet, íntim amic per cert de Rull, ho ha expressat en unes altres paraules. "El volen a la presó i amb els nostres vots el trobaran al Congrés i a la taula de negociació per aplicar el mandat de l’1-O". La dona de Rull, regidora des de fa temps a Terrassa i ara número dos al Senat per JxCat ha desenvolupat què vol dir això "d'aplicar el mandat de l'1-O". Segons Meritxell Lluís es tracta de "crear les condicions propícies per exercir el dret autodeterminació". 

Aquest diumenge, el míting de JxCat amb presència d'un dels seus candidats presos s'ha fet molt a prop d'on ha tingut lloc el d'ERC amb Oriol Junqueras i Raül Romeva. L'un ha estat a Reus, l'altre a Cambrils. Tots tres han connecat per videoconferència des de la mateixa habitació gris de Soto del Real. La de la bandera espanyola i la foto del Rei.