El conseller Josep Rull considera que no hi ha les condicions per al diàleg amb l'Estat i ha argumentat que "no es pot seure a una taula amb algú que té l'objectiu que l'altre desaparegui". En declaracions a Catalunya Ràdio i després que s'hagi revocat el tercer grau de cinc dels polítics presos, Rull ha assegurat que sempre que hi hagi una taula de negociació s'aprofitarà, però que hi ha d'haver unes condicions.

El conseller també s'ha dirigit a la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, per preguntar-li si considera apropiat que un fiscal digui que uns ciutadans han de canviar la seva manera de pensar. I és que, segons Rull, el Tribunal Suprem ha canviat tot el dret penitenciari.

El tercer grau

Rull, encara en règim de tercer grau, ha explicat que viu aquestes hores amb una "espasa de Dàmocles" perquè tant ell com Jordi Turull, Dolors Bassa i Carme Forcadell saben que en un moment o altre sortirà l'escrit de la Fiscalia i just després la jutgessa serà "ràpida i implacable" a tombar el tercer grau.

En aquest context, el conseller ha afirmat que el diàleg és "molt complicat" perquè s'empitjoren les coses "permanentment".

Rull ha qüestionat que Fiscalia digui que hi ha d'haver tractaments adreçats perquè ciutadans canviïn les seves idees, que són "democràtiques i sempre exercides pacíficament". "Això és seriós i lògic? Això hauria d'ofendre qualsevol demòcrata", ha considerat, per després lamentar que el govern espanyol de Pedro Sánchez no estigui fent res davant d'aquesta situació.

Després de patir el "dret penal de l'enemic" amb la sentència, Rull denuncia que ara s'està creant el "dret penitenciari de l'enemic" i ha alertat que això afectarà tots els presos, no només els polítics independentistes.

"Amb nosaltres el dret és incertesa"

Per la seva banda, la consellera Dolors Bassa ha assegurat que aquest dimecres "és un dia trist", perquè mentre quatre dels presos polítics continuen en tercer grau, la resta han hagut de tornar a la presó. "El tercer grau és efímer; aprofitarem al màxim els minuts i segons que estiguem en llibertat", ha valorat a la sortida del centre penitenciari Puig de les Basses.

La consellera diu que és "impensable" que se'ls pugui revocar el tercer grau tan sols amb el recurs de la Fiscalia. "Pensàvem que podríem refer ponts i altra vegada queda estroncat" ha lamentat, reiterant que és "una vergonya" que el Suprem hagi canviat la jurisprudència. "Amb nosaltres el dret és incertesa i fan el que volen", ha afegit Dolors Bassa.

"Avui, quatre de nosaltres obrim la porta per sortir de la presó mentre els altres es queden a dins. És un dia trist", ha afirmat Bassa.

"El tercer grau és efímer"

Dolors Bassa, que ha sortit de la presó del Puig de les Basses a dos quarts de nou del matí, s'espera que la suspensió del tercer grau arribi tard o d'hora: "El tercer grau és efímer, i el que farem és aprofitar al màxim els minuts i segons que estiguem en llibertat".

La consellera subratlla que se'ls fa "impensable" tornar a estar a la presó. "Pensàvem que podíem refer ponts i altra vegada queda estroncat d'aquesta manera", ha afirmat Bassa, que critica que sigui arran de l'actuació de la Fiscalia que se'ls suspengui de manera immediata el tercer grau.

Dolors Bassa ha afirmat que és una "vergonya" que el Tribunal Suprem "canviï la jurisprudència": "El dret, amb nosaltres, no és com amb qualsevol altra persona". "Ara teníem el tercer grau, i això vol dir tornar a començar i demanar el 100.2, amb la diferència que ara anirà al Suprem", ha lamentat.