Vox va presentar dijous al TSJC la petició de detenció de l'ex-vicepresident primer de la Mesa del Parlament de Catalunya, Josep Costa, per no presentar-se a declarar. Dimecres Costa va decidir no presentar-se a la citació. Ho va anunciar una hora abans amb un vídeo a Twitter. En aquell moment, la jutgessa que porta el cas, Maria Eugènia Alegret, va preguntar a les parts si demanaven alguna mesura cautelar, però ningú va dir res. Tampoc Vox, que actua d'acusació popular. Però 24 hores més tard, el partit de la ultradreta va entrar una petició de detenció per la "intencionada incompareixença" de Costa. Alegret té la petició sobre la taula sense resoldre, segons han explicat fonts del TSJC a ElNacional.cat.

Boye ha fet pública la petició avui en un tuit.

Maria Eugènia Alegret té l'opció de preguntar a la Fiscalia sobre la petició de Vox i a partir d'aquí prendre la decisió d'ordenar la detenció de Josep Costa. Però de moment ni ho ha fet ni ha preguntat res al ministeri fiscal. La jutgessa podria seguir el cas, de fet, sense la declaració ni compareixença de Costa, i donar per acabat el temps de citacions i interrogatoris per continuar amb la instrucció.

La intenció de Costa de portar el cas a Europa

Josep Costa va intentar, dimarts passat, que el TC suspengués la causa per poder traslladar-la al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Però el Constitucional no ha resolt encara les mesures cautelars i, per tant, dimecres passat la maquinària judicial contra part de la Mesa de Torrent, per permetre dos debats parlamentaris de resolucions sobre la monarquia i l'autodeterminació el novembre del 2019 tot i els advertiments dels lletrats de la cambra perquè podien vulnerar la prohibició del Tribunal Constitucional, continuava en marxa. La querella de la Fiscalia es va admetre a tràmit el mes de març i la setmana passada es van fer les declaracions dels acusats.

Segons l'escrit presentat al TC, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, al·lega una "infundada persecució penal", "contaminació i falta d'imparcialitat" i una vulneració dels drets humans, que és la que es vol portar a Europa. Els advocats, entre els quals hi ha Gonzalo Boye, reclamen com a mesura cautelar la suspensió de la causa per poder traslladar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans. 

Al matí van declarar l'expresident del Parlament Roger TorrentAdriana Delgado, exmembre també de la Mesa. Torrent i Delgado es van acollir al seu dret a no declarar i només van respondre algunes qüestions als seus advocats. Estan acusats per desobediència. Josep Costa va portar la causa al Tribunal Constitucional perquè la suspengui i obrir així la via d'Europa per presentar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans.