L’exvicepresident de la Mesa del Parlament Josep Costa acusa l’agent dels Mossos que va picar-lo amb una porra a les mans, durant la manifestació contra la cimera hispanofrancesa a Barcelona, el passat 19 de gener, d’haver fet una denúncia falsa contra ell, i per això ha demanat al titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona que investiga les lesions que ampliï la instrucció als delictes d’acusació i denúncia falsa, falsedat documental i prevaricació.

En la denúncia inicial, Costa va relatar que tenia les mans agafades en una tanca i sense cap advertiment previ, l’agent (amb el número D0E114) el va picar i va fer-li mal a les mans. D’aquesta acció l’acusa de tres delictes: contra la integritat moral, lesions i contra l’exercici dels drets cívics. En l’escrit, presentat al jutjat i al qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dijous, Costa relata els nous indicis delictius contra l’agent de la policia catalana.

Causa paral·lela

En concret, Costa exposa que es va enviar un atestat d’incidents en aquella concentració, que va recaure en el jutjat d’instrucció 21 de Barcelona (les diligències prèvies 144/2023), de les quals sosté que es van arxivar perquè “no constava cap possible autor dels fets”. Posteriorment, però, el 6 de març del 2023, el jutge va reobrir el procediment perquè es van presentar “diligències policials ampliatòries instruïdes per l’agent dels Mossos d’Esquadra que té condició d’investigat” en la causa de Costa, en el jutjat d’instrucció 29 de Barcelona.

En l’escrit, Costa destaca que l’agent, quan va declarar com a investigat, “no es va referir en cap moment a l’existència de l’atestat confeccionat per ell mateix sobre els fets investigats, ni molt menys al fet que l’atestat en qüestió té data posterior a l’anunci públic de la denúncia que va donar lloc a la incoació d’aquestes diligències prèvies".

Per tot això, Costa denuncia que “indiciàriament” l’agent, en saber-se identificat com autor de les lesions a l’exdiputat, hauria intentat imputar-li fets delictius, que en el moment de produir-se no es van investigar ni va provocar cap sanció. A més de la seva persecució, Costa també  recorda que el Departament d’Interior va obrir un expedient sancionador a un testimoni que va veure l’actuació de l’agent, Josep Rafel Colominas, que finalment va ser arxivat.

Davant aquest irregular comportament, costa demana que s’ampliï els tipus delictius a l’agent, especialment per falsedat documental i una actuació prevaricadora.  En l’escrit al jutjat, hi exposa: “El delicte es comet per part del funcionari policial que es val de la seva condició d’integrant d’una unitat policial per a assumir la posició d’instructor d’unes diligències i dirigir-les arbitràriament contra persones contra les quals prèviament ha decidit exercir un càstig injustificat. En l’actuació de l’agent i les persones que hagin pogut auxiliar-lo o cooperar amb ell hi ha una lesió específica i autònoma del bé jurídic protegit pel tipus penal, atès que intenta aprofitar-se personalment de la presumpció de veracitat que tenen legalment els atestats policials per a un interès personal”.

En aquest sentit, Costa ha fet una piulada en què pregunta al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, què fa el departament davant “d’aquestes males pràctiques quan un agent dels Mossos fabrica un atestat per acusar falsament una persona a qui ell ha agredit, primer no ho fa sol. Té còmplices i cooperadors”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!