Un cop més el ministre d'Afers Exteriors ha carregat contra l'independentisme, aquest cop durant la presentació de la secretària d'Estat d'España Global, eina emprada per aquesta finalitat pel govern espanyol.  El ministre Josep Borrell ha advertit aquest matí que els independentistes estan intentant crear una "segona llegenda negra" al voltant del judici al procés que tots els espanyols han de combatre.

"Hem de fer front a aquesta ignominiosa campanya de descrèdit d'Espanya que estan fent els independentistes a tot el món", ha assegurat Borrell en declaracions a l'entrada de l'esmorzar de Nueva Economía, on ha presentat la secretària d'Estat d'España Global, Irene Lozano.

A parer de Borrell és obvi que el judici del procés s'està desenvolupant d'una manera "estrictament reglada i procedimentalment correcta", que garanteix la imparcialitat i que el Tribunal Suprem "està extremant tots els detalls perquè el judici no pugui ser objecte d'acusacions de parcialitat".

Tot i això, sosté que els independentistes proclamen "cada dia que són aquí pel que pensen i no pas pel que van fer, que és un judici contra Espanya, contra els tribunals i contra la llibertat d'expressió".

El ministre espanyol ha afirmat que "queda clar que l'independentisme català està intentant construir una segona llegenda negra d'Espanya i a això cal oposar-s'hi". Per això ha animat tota la societat a "fer tots els possibles per explicar-ho al món, i Exteriors ho està fent, per rebutjar aquesta nova llegenda negra".

Segons Borrell, Espanya és un país que "pot presumir d'estar entre els millors del món des del punt de vista de la qualitat de les seves institucions" i que no es pot permetre que "construeixin una llegenda negra de l'Espanya suposadament repressiva que nega drets i llibertats".

A parer del ministre, la tipificació penal de les actuacions correspon als tribunals, però la valoració política és clara: "Hem de fer front a aquesta ignominiosa campanya de descrèdit d'Espanya que estan fent els independentistes arreu del món".