El ministre en funcions d'Afers Estrangers, Josep Borrell, ha lamentat aquest diumenge "la ignorància sobre la realitat d'Espanya" que tenen els 52 diputats francesos que han manifestat la seva preocupació per "l'atac a les llibertats fonamentals" que suposa el cas del procés. "Aquests diputats ignoren la realitat d'un país veí i amic de França com és Espanya, part com aquesta de la Unió Europea, un país unit per un mateix respecte a l'Estat de dret", ha declarat Borrell.

A Varsòvia, on ha assistit als actes commemoratius del 80 aniversari de la invasió alemanya, Borrell ha afegit que "Espanya és un Estat de dret, una democràcia on el poder judicial és independent, on ningú va a la presó per les seves idees".

Sobre el cas judicial del procés, el ministre ha recordat que "estem davant el cas d'uns responsables polítics que van intentar la separació d'una part d'Espanya passant per sobre de la Constitució".

“No hi ha presos polítics”

"Els jutges estan treballant. Deixarem que ho facin amb la llibertat de criteri que té a Espanya el poder judicial", ha afegit Borrell, qui ha insistit que, a Espanya, "no hi ha presos polítics i ningú és perseguit per les seves idees".

Un grup de 52 diputats francesos de diferents grups parlamentaris critiquen aquest diumenge en una tribuna en el dominical Le Journal du Dimanche l'"atac a les llibertats fonamentals i a l'exercici de la democràcia" que segons el seu parer pateixen els polítics independentistes catalans.

En el text –que subscriuen el líder de l'esquerrana França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon i el de la centrista Unió de Demòcrates Independents, Jean-Christophe Lagarde–, els diputats insten a l'"apaivagament de les tensions i la fi de les mesures arbitràries contra càrrecs elegits en sufragi universal".

Borrell és a Varsòvia, on aquest diumenge assisteix als actes commemoratius del 80è aniversari del començament de la II Guerra Mundial al costat de representants d'altres 40 països, entre ells la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el vicepresident dels Estats Units, Mike Pence.