El ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha convocat avui dimarts l'ambaixador de Bèlgica a Espanya perquè expliqui les continuades "desqualificacions" del president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, contra Espanya en relació amb el conflicte català. Es tracta del  tercer cop en aquestes últimes setmanes que el representant de la diplomàcia belga és convocat per Exteriors.

Peumans va reiterar la setmana passada les seves crítiques a l'estat espanyol en considerar "inadmissible" l'empresonament dels polítics catalans per la consulta de l'1-O i va tornar a insistir que "el govern espanyol és incapaç de complir les condicions per formar part d'una Europa democràtica".

L'ambaixador belga, Marc Calcoen, serà rebut per Josep Borrell a les 19 hores d'aquest dimarts a la seu del Ministeri. El ministre Josep Borrell ha assegurat que la seva conversa amb l'ambaixador "tindrà una mica més de contingut" que les meres "advertències".

Atacs inacceptables

En declaracions al final d'un acte al ministeri, Borrell ha assegurat que, a títol personal, Peumans "pot dir el que vulgui, però com a president del Parlament de Flandes no pot dir el que ha dit sobre Espanya". Segons el ministre, Peumans ha fet uns "atacs completament inacceptables a la democràcia espanyola" i fet comparacions "del que passa a Catalunya i a Bòsnia, i són realitats molt diferents".

Aquest pas es pren després de les "reiterades desqualificacions" que Peumans ha proferit, en la seva qualitat institucional, contra Espanya i les autoritats espanyoles, ha informat el Ministeri d'Exteriors en un comunicat. "Per última vegada dimecres passat, inaugurant una exposició sobre el procés secessionista català a la seu del Parlament de Flandes", recorda el ministeri.