L’exportaveu de Convergència i Unió al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran, s’ha mostrat partidari que en cas que l’estat espanyol arribi a acceptar la celebració d’un referèndum sobre la independència de Catalunya, “hauria de votar tot l’Estat”.

En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Duran s’ha mostrat molt crític amb la possibilitat que Catalunya pugui exercir el dret d’autodeterminació, i ha assegurat que aquest dret “no l’acceptarà Espanya ni la Unió Europea ni l’ONU”, però malgrat tot encara ha imposat un requisit més per exercir-lo: “Si un dia s'arriba a un acord sobre l'exercici del sí o el no a la independència, hauria de votar tot l'Estat".

De fet, és una possibilitat que al seu moment ja va esmentar Artur Mas i coincideix amb el punt de vista que han defensat diverses vegades PSOE i PP, tot i que mai han fet cap gest per fer-lo possible ni van acceptar la proposta de Mas.

Renuncia a l'autodeterminació

De fet, el mateix Duran ha considerat igualment molt difícil que s’arribi mai a aquest escenari, i ha apuntat a una solució molt més pragmàtica. Ha assegurat que "l'independentisme ha de saber que la línia vermella és el dret a l'autodeterminació", i per això, segons ell, el que cal fer és “seure a negociar i ser conscient que caldrà renunciar a l’autodeterminació”.

"Respecto l'independentisme, però no crec que sigui la resposta a les necessitats de Catalunya", ha afirmat Duran, que considera que en l’actual situació política la solució demana  “buscar un pacte polític que suposi una millora notable de l'autogovern", però també ha assenyalat que en aquests moments no és “capaç de trobar estadistes en la política espanyola i catalana". Ha considerant que "el millor patriota és aquell capaç d'entendre que cal una solució al conflicte català”. Això sí, ha insistit que, de moment, no en veu cap.

L’exlíder a Madrid de CiU també ha volgut opinar sobre la maniobra que va anunciar ahir el president Puigdemont, segons la qual podria tornar a Catalunya emparant-se en la immunitat que obtindria com a membre del Parlament Europeu. En aquest sentit, Duran ha defensat que “la condició de diputat l’atorga la Junta Electoral Central de cada país", fet que dificultaria que Puigdmont pogués ser eurodiputat encara que resulti escollit.

Pel que fa a les pròximes cites electorals, Duran s’ha limitat a dir que demanarà el vot  “per qui demani Units per Avançar”, la formació liderada pel seu excompany de files Ramon Espadaler, actualment associat al PSC.