El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha anunciat que en cas de sortir escollit com a membre del Parlament Europeu en les eleccions del 26 de maig, tornaria a Catalunya. “"Amb l'acta d’eurodiputat tornaria a Catalunya”, ha assenyalat Puigdemont, tot recordant que el mateix fet de ser escollit com a membre del Parlament Europeu li atorga immunitat a tots els països de la UE, i que en aquest cas, Espanya “s’arriscaria a ser expulsada de la Unió Europea” si el detingués.

En una entrevista a El Món a Rac1, Puigdemont ha explicat que la seva participació a les eleccions europees confrontarà la justícia espanyola, ja que per una banda hauria de respectar la seva immunitat com a europarlamentari i de l’altra, si s’intentés evitar la seva candidatura perquè és incompatible amb el fet de ser diputat al Parlament de Catalunya, es posaria en evidència que la seva suspensió no té raó de ser.

Així mateix, Puigdemont s’ha mostrat confiat que Espanya “no posi cap impediment a que pugui ser candidat” a les eleccions europees, però ha deixat clar que no té intenció de presentar-se “per cap altre país”. Això sí, ha assenyalat que la última paraula l’ha de tenir “Europa i no la Junta electoral Central”. A més, ha recordat que la immunitat als europarlamentaris “comença quan ets elegit”, i ha apuntat que “és important que el Parlament Europeu ratifiqui la validesa d'aquesta immunitat".

Violació de drets fonamentals

Pel que fa al judici al procés, Puigdemont ha afirmat que li cal “pessigar-se” per “creure que això és un judici per rebel·lió" i ha recordat que el Suprem va rebutjar que ell fos citat com a testimoni: "Si el jutge hagués tingut interès en la meva experiència m'hauria citat com a testimoni" ha assegurat, per afegir que "és una violació dels drets fonamentals que no pugui defensar-me al judici", perquè no ha pogut donar la seva versió “tot i que m'hi vaig oferir voluntàriament". També ha afirmat que no creu que a “persones demòcrates com són els presos, els apliquin condemnes per terroristes".

A més, també ha volgut dir la seva sobre la mediació del lehendakari Iñigo Urkullu, de qui ha assenyalat que “li falta una part del relat o de la memòria", arran del que va explicar en la seva declaració com a testimoni en el judici al procés. "Estic convençut que quan Urkullu expliqui la integritat de les converses explicarà que jo convocaria eleccions si no hi havia el 155 i es retirava la Guàrdia civil i la intervenció de les finances", ha afirmat el president a l’exili, per afegir: "Les garanties no van arribar mai i vaig esperar pacientment".

Cada dia pensa a tornar

A l’inici de l’entrevista Puigdemont ha admès que “cada dia” pensa “a tornar” i que la seva feina actual va encarada a possibilitar el retorn dels exiliats i alliberar els presos polítics, però també ha assegurat que no té intenció de tornar només per ser detingut: “M'ha passat pel cap que si m'han de detenir, que sigui com a president".

Puigdemont també ha assegurat que en les darreres setmanes no li ha trucat ningú del PSOE, el PP, i també s’ha referit a la recent visita de Ciutadans a les portes de la Casa de la República afirmant que no hauria tingut problemes a rebre “la cap de l’oposició i el seu equip”.

Llaços grocs

Respecte a la decisió de la Junta Electoral Central d’instar la retirada de llaços grocs d’edificis públics, Puigdemont ha assegurat que es tracta d’una decisió que “no és neutra”, perquè “estan demanant a una administració que no té res a veure amb el procés electoral que faci una acció determinada".

Pel que fa a la participació de Junts per Catalunya a les eleccions del 28 d’abril, Puigdemont ha assegurat que l’objectiu serà “desbloquejar la democràcia i bloquejar el 155”, i per això ha assenyalat que no donaran suport a Pedro Sánchez “si és per fer un 155”, tot assenyalant que l’encara president del govern espanyol ha dit alhora “que sí i que no aplicarà el 155”.

“Artadi serà una brillant alcaldessa”

Per això ha assenyalat que de cara a les properes cites electorals, el seu projecte és presentar “una fórmula guanyadora a Barcelona i al Congrés”. Pel que fa a la capital de Catalunya, ha reiterat la intenció que l’alcalde sigui Joaquim Forn, però que en cas que aquest no pugui exercir com a tal, “Elsa Artadi serà una brillant alcaldessa de Barcelona”.