Amb el llaç groc a l'americana —com ja és habitual veure'l al Congrés— perquè "va passar el que va passar a Catalunya", el portaveu del PNB al Parlament basc, Joseba Egibar, ha carregat fort aquest dissabte a la nit contra la justícia espanyola perquè, ha subratllat, "el delicte de rebel·lió que necessàriament ha de portar associada la violència i, si no existeix, s'inventa".

Així ho ha deixat anar al programa Preguntes Freqüents de TV3, on també ha volgut deixar ben clar en relació als presos polítics que "estem amb ells". Ara bé. Serà difícil sortir d'aquesta situació perquè, ha lamentat, "la Guàrdia Civil s’està constituint en un autèntic pilar de l’Estat de Dret, de la raó d’Estat". I no només això. A més, la policia espanyola, ha subratllat, "amb un informe fa meravelles".

La situació política a Catalunya tenia moltes qüestions de fons. Si bé el Parlament va acabar optant per una unilateralitat simbòlica a l'hora de declarar la independència, Egibar ha posat de relleu que "les institucions catalanes volen la bilateralitat", però, ha assenyalat, "si se'ls nega, no els queda altra opció que la unilateralitat per donar peu a això que democràticament està expressant Catalunya".

L'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, a més, que ja fa quasi sis mesos que regna les institucions catalanes, demostra, a parer del portaveu del PNB al Parlament basc, "fins a quin punt l'Estat està disposat a sacrificar a l'altar de les raons d'Estat els principis democràtics i la separació de poders".

Justament en aquest sentit, Egibar s'ha preguntat que "quan Santamaría diu 'aniquilarem l'independentisme', què està dient?".

Tanmateix, però, el govern espanyol i altres polítics de certs partits, tenen clar que la justícia espanyola està actuant com toca i de manera proporcional i, fins i tot, alguns van insinuar que la membre dels Comitès de Defensa de la República (CDR) detinguda podria haver dut a terme actuacions relacionades amb el terrorisme i la rebel·lió.

Egibar, però, ho veu diferent i assegura que "la qualificació de terrorisme està absolutament injustificada, a més de suposar una injustícia, que no guarda proporció" i, precisament per això, ha deixat ben clar que "les institucions de Navarra no demanen impunitat, sinó que es jutgi com s'ha de jutjar".

Segurament, tota aquesta deriva espanyolista s'ha incrementat després dels comicis del 21-D a Catalunya perquè, segons Egibar, "PP, PSOE i C's no han acceptat el resultat de les eleccions". Però el portaveu del PNB va un pas més enllà i considera que la situació del president Carles Puigdemont "és el mirall del seu fracàs", del fracàs del govern espanyol. "Com cases un esperat triomf electoral amb una estratègia que ja tenies en marxa amb el 155 i l'estratègia penal?", es pregunta, al mateix temps que sustenta que, "conjugar tot això, li està resultant al senyor Rajoy molt complicat".

Aquesta no és la primera vegada que Egibar parla sobre Catalunya i, encara més, tenint en compte que el PNB ja ha demanat per activa i per passiva que s'aixequi l'aplicació del 155 a Catalunya com a condició per donar als de Mariano Rajoy suport amb els seus pressupostos estatals.