El president José Montilla no ha descartat que a Catalunya se celebrin unes eleccions l'any vinent després de les municipals, ja que, no crec que el Govern en solitari d'ERC tingui "molt recorregut". Així ho ha expressat en una entrevista a El Periódico aquest dissabte, on ha afirmat que no sembla que el Govern pugui governar més de la meitat de la legislatura amb 33 diputats "no hi ha cap govern que tingui una minoria d'aquestes característiques a Espanya", ha afegit. Montilla ha recordat que els republicans "tenen 33 diputats de 135" i, si no aconsegueixen seduir un soci per tirar endavant la legislatura, creu que podria haver-hi eleccions al Parlament "després de les municipals".

"És un Govern que, quan la legislatura no ha arribat a l'equador, és difícil que es pugui mantenir governant en solitari", ha indicat. Montilla considera que aquest Govern està fet en clau de curt recorregut, fins a les pròximes eleccions, i ha afegit que a "ERC el preocupen més les municipals que tenir o no tenir pressupost".

Reforma de la sedició 

Després que s'hagi registrat aquest divendres al Congrés la proposta per la reforma del Codi Penal pactada entre el govern espanyol amb ERC que el PSOE i Podemos que contempla la supressió del delicte de sedició, que està penat amb un màxim de 15 anys de presó, i la seva substitució per un nou delicte de desordres públics agreujats, amb una condemna màxima de cinc anys. Montilla ha recordat que això es tracta "d'un compromís de legislatura ja formulat pel president en seu parlamentària, i no hauria d'estranyar a ningú que faci el que va dir que faria". Per a Montilla, aquesta iniciativa s'emmarca dins del que ha denominat estratègia per a la reconciliació per a reforçar el diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol, i "en absolut és una renúncia o una rendició de l'estat de dret", ha afegit. 

Preguntat per què paper pot jugar el PSC per a facilitar la governabilitat, ha dit que està disposat "a posar per davant els interessos de Catalunya, però els interessos de Catalunya no són els interessos d'ERC", així com que està disposat a arribar a acords, però no a fer de portador d'ERC, ha dit.

Sortida de Junts del Govern

Montilla també ha parlat sobre la ruptura del govern de coalició, i la sortida de Junts, que ha afirmat que no va ser una decisió unànime. El socialista ha afirmat que "segurament" a ERC li ha anat bé aquest trencament per "els objectius més a curt termini que té, que són les eleccions municipals". Montilla considera que després d'aquesta etapa de curt termini "haurà de convocar eleccions o haurà de buscar-se un soci amb el qual fer majoria. I jo no acabo de veure els socis, sobretot perquè no vol a cap, o vol a aquells que ja li han donat carabasses, com la CUP", ha afegit. Per a Montilla el Govern actual es presenta amb un "escàs marge de maniobra". 

Sobre la possibilitat que el Govern de Catalunya estigués format per un tripartit, Montilla ha assegurat que "la realitat és que la Catalunya d'avui és una mica diferent de la de 2003 o 2006". Davant de l'aparició de nous partits i la desaparició d'uns altres durant aquests anys porten al president Montilla a dubtar sobre aquesta opció "no crec que avui es pugui parlar de reedició d'això. No ho veig com una cosa pròxima". Preguntat sobre el futur de Catalunya i del Govern, Montilla no creu "que estiguem condemnats a un govern independentista".