El ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha assegurat que la relació de l'executiu espanyol amb els Estats Units és "la més estreta dels últims 20 anys". Aquesta és la principal conclusió que extreu el ministre després de l'assemblea general de l'OTAN celebrada la setmana passada a la capital espanyola. Més enllà d'aquesta qualificació, Albares s'ha justificat en l'acord de la base de Rota establert entre ambdós països. De fet, una de les exigències que apel·la és, precisament, l'ampliació de la base de Rota per fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna. A més a més, per respondre als afers de seguretat internacionals, el ministre d'Exteriors ha clamat la "necessitat" d'augmentar la despesa en Defensa. Aquestes accions responen al que va anunciar la setmana passada la ministra d'Economia, Nadia Calviño, que va tractar de caràcter "essencial" la inversió estrangera per a la recuperació.

De la cimera de l'OTAN, la qual el ministre Albares l'ha titllat d'"èxit de país", ha destacat el nou Concepte Estratègic que parla de dos actors fonamentals: Rússia i la Xina. D'aquest últim, el representant espanyol ha acreditat que "no s'ha de sentir assenyalada o amenaçada" en referència a aquest document clau que garanteix la "defensa col·lectiva a través de la base d'un enfocament de 360 graus", però sí que n'ha reconegut la seva "rivalitat". Per contra, del país presidit per Putin n'ha destacat la seva "amenaça tangible", ja que és un "actor desafiant" per als països membres en un espai temporal "inferior als deu anys".

L'afer de la tanca de Melilla

El minstre d'Exteriors Albares ha recordat que a l'Aliança Atlàntica hi ha "plena consciència" del que pot significar emprar la immigració irregular com a "arma política". Una clara picada d'ullet a l'afer de la tanca de Melilla en què van morir 23 migrants el passat divendres 24 de juny. D'aquest fet, el diplomàtic espanyol no ha esquivat les preguntes i l'ha qualificat de "tragèdia humana" i ha defensat la col·laboració amb la policia marroquina per "controlar" la frontera. Per depurar-ne responsabilitats o no, Albares ha mencionat que "cal esperar" els resultats de les investigacions pertinents obertes a l'estat espanyol i al país del nord-africà. Per últim, sobre la qüestió de l'enviament de gas, el ministre ha recalcat la disposició de l'executiu espanyol a "col·laborar amb els seus veïns" per l'enviament de gas mitjançant projectes com el gasoducte Midcat