Primera reunió bilateral entre Joe Biden i Pedro Sánchez. El president dels Estats Units ha visitat La Moncloa aprofitant que aquest dimecres i dijous serà a Espanya per la celebració de la cimera de l'OTAN a Madrid. Ambdós mandataris han firmat aquest dimarts una declaració conjunta que posa èmfasi en la "renovació" de la "relació sòlida" dels dos estats i la cooperació que tenen en "defensa, seguretat, drets humans, igualtat de gènere, immigració, canvi climàtic o energia i cooperació científica". Un dels aspectes més ressenyables és que Biden s'ha compromès a ajudar Sánchez a "promoure una gestió de la migració ordenada" al nord d'Àfrica, un anunci que arriba pocs dies després de la tragèdia a Melilla, que va derivar en la mort de 37 persones migrants. En aquest sentit, els dos presidents consideren convenient partir d'un "enfocament integral en la gestió de fluxos migratoris irregulars".

En matèria de defensa i immigració, a la declaració conjunta, hi figura l'epígraf "Per una migració segura, ordenada i regular", que detalla que aquesta gestió de la migració "ordenada" els obliga a "tractar justament i humanament les persones" migrades. En la compareixença posterior a la reunió que han mantingut Sánchez i Biden, que ha durat uns 75 minuts, ambdós mandataris han coincidit en la "importància d'una cooperació permanent en resposta als reptes de la immigració irregular que hi ha al nord d'Àfrica". Encara sobre aquesta qüestió, també han subscrit en aquest document la necessitat d'investigar les "causes fonamentals" que expliquen aquesta migració irregular i "treballar per potenciar i enfortir les vies legals".

Un altre dels acords destacables que ha emergit d'aquesta trobada entre Pedro Sánchez i Joe Biden al Palau de La Moncloa és l'increment de la presència militar nord-americana a la base naval de Rota (Cadis). El president dels Estats Units ha anunciat que instal·laran dos destructors més com a part de l'escut antimíssils de l'OTAN. En l'actualitat, la base de Rota ja compta amb quatre instal·lats, que es van posar entre el 2014 i 2015, de manera que s'expandirà a sis. Biden ha assenyalat la rellevància de les bases de Morón i Rota i les ha qualificat de "fonamentals". Així doncs, la mesura acordada passa per "ampliar la cooperació" amb "l'estacionament permanent de bucs de guerra nord-americans a Rota". Això implicarà que els efectius de les tropes dels Estats Units a Rota s'incrementaran en 600 però, perquè això sigui possible, serà necessari que es renovi el conveni de cooperació, un acord que haurà de passar pel Consell de Ministres i que haurà de validar el Congrés dels Diputats.

 

Una cimera de l'OTAN "històrica"

Després de la reunió, Joe Biden ha afirmat que la cimera de l'OTAN que acull Madrid aquest dimecres i dijous serà "històrica", donat que es dona en un context "marcat per la guerra provocada per Rússia a Ucraïna" i que dibuixa un escenari "imprevisible i amb incerteses" que dona peu a un "entorn de seguretat més perillós". Per la seva banda, Pedro Sánchez sosté que aquesta nova declaració conjunta entre els Estats Units i Espanya serveix per "actualitzar i potenciar les relacions" que tenen ambdós països. Sobre la cimera, Biden ha recordat que aquesta permetrà dissenyar un "nou concepte estratègic que guiï la resposta de l'Aliança Atlàntica davant les amenaces transnacionals".

"Aliat indispensable"

En la compareixença, en la qual ni Sánchez ni Biden han admès preguntes, el president nord-americà ha asseverat que "Espanya és un aliat indispensable dins de l'OTAN". "Aquest dimarts, estem plegats per defensar la nostra seguretat compartida i per enfortir la nostra aliança transatlàntica, responent al repte que ens ha tocat viure", ha manifestat Biden. Finalment, el líder de la Casa Blanca ha volgut revindicar l'acollida de refugiats ucraïnesos a Espanya: "És un testimoni notable de l'esperit de determinació i acollida dels espanyols".