Sembla que el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, no passa per un dels seus millors moments polítics.

Després de l'escàndol generat per les gravacions que el comprometien a ell mateix i a l'excap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso​, que la Casa Reial intervingués perquè no acompanyés els Reis a Girona i que negués davant l'evidència l'existència d'una Operació Catalunya, ara l'alcalde de Pamplona, Joseba Asirón, s'ha plantejat declarar-lo persona 'non grata' a la seva ciutat.

El consistori pamplonès va decidir a finals d'agost exhumar les restes dels generals colpistes Emilio Mola i José Sanjuro de la cripta del monument als caiguts de Pamplona. 

Això no va agradar gens al ministre en funcions, que ahir va carregar dur contra la iniciativa posant de manifest que "el que interessa a Espanya [...] és mirar al futur, no mirar allò que ens divideix" i va deixar anar que "hi ha alguns que pretenen guanyar la Guerra Civil 40 anys, o no sé quants, després d'haver acabat el 39".

Irritat per aquestes paraules, Asirón va anunciar que s'està "plantejant" la possibilitat de portar al ple per presentar "algun tipus de reprovació" o, inclús, la declaració de persona 'non grata' a Pamplona perquè li semblen unes declaracions "molt greus" que, a més, "es qualifiquen per si mateixes" perquè "desqualifiquen de manera absoluta a qui les pronuncia".

Inqualificable

Donant suport a l'alcalde de Pamplona, la presidenta del Govern navarrès, Uxue Barkos, més prudent que Asirón, va titllar les paraules de Jorge Fernández de "desafortunadíssimes" i va deixar anar que "segurament freguen, per no dir que vulneren, la legislació vigent com la Llei de Memòria Històrica".

Tanmateix, però, ja va avisar que aquesta possible decisió "és una mesura important", però també va deixar clar que comparteix "l'empipament de l'alcalde de Pamplona i de la majoria municipal aclaparadora". I és que, per Asirón, "en ple segle XX venir a una ciutat com Pamplona a parlar de Guerra Civil i guanyadors i perdedors és absolutament inqualificable".

Precisament per això va emplaçar el ministre en funcions a "tornar a Madrid i ocupar-se dels problemes reals que tenen, que són molt grans, començant pel seu propi partit, que és un partit travessat de dalt a baix per la corrupció".

L'Associació per a la Recuperació de la Memòria  Històrica ha denunciat avui "la doble rasadora del Govern espanyol amb diferents víctimes de greus delictes" i ha fet alusió a l'informe de les Nacions Unides sobre els "crims franquistes".