La presència del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, aquest vespre a Girona en un acte amb els Reis, l'entrega dels Premis Fundació Princesa de Girona 2016, ha generat una polèmica davant l'anunci que la Casa Reial havia vetat Fernández Díaz, una decisió que tindria a veure amb la filtració de les converses entre el ministre en funcions i l'exdirector de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso. En les citades converses, mantingudes a la seu del Ministeri de l'Interior, es parla obertament de fabricar proves per destruir els principals dirigents independentistes. 

Fonts consultades per El Nacional han confirmat el veto al titular d'Interior, així com el fet que no s'havia notificat la presència de cap ministre a l'acte d'aquest vespre. Aquesta és una situació sorprenent atès que el Rei acostuma a anar acompanyat als actes oficials per un dels membres del govern -anomenat ministre de jornada-. De fet, tan sols cal anar a les hemeroteques per comprovar que el ministre de l'Interior l'ha acompanyat els últims anys a l'entrega dels premis que primer eren Príncep de Girona i ara són Princesa de Girona. 

Els serveis de protocol han assegurat que només hi havia prevista la presència del secretari d'Estat d'Educació, Marcial Marín i que aquesa confirmació no ha arribat fins a la darrera hora. Tampoc a l'agenda del govern espanyol en funcions consta que cap membre del gabinet de Rajoy sigui aquest vespre a aquest acte amb el monarca, cosa que explicaria que el pols no és una qüestió de les darreres hores. 

En tot cas, a Girona, on ja s'hi troben els patrons de la Fundació Princesa de Girona, la notícia no ha passat desapercebuda i ha provocat tota mena de comentaris. Qui sí que assistirà al sopar serà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els consellers de Presidència, Neus Munté, i Empresa i Ocupació, Jordi Baiget.

Sobre aquest fet, José María Espejo-Saavedra, vicepresident segon del Parlament i dirigent de Ciutadans, ha assegurat a l'espai L'oracle de Catalunya Ràdio que entenia l'absència de Fernández com "un gest, en tot cas, prudent, que demostra que el ministre el que hauria d’haver fet ja fa molts dies és dimitir". "Que la Casa del Rei no vulgui que hi sigui -ha continuat- em sembla un gest prudent per una institució com la Corona, que ha de mantenir una imatge també decent". "Aquest senyor no em sembla que sigui el millor exemple d’això”, ha reblat.

Premis al talent emprenedor

Els Reis d'Espanya assisteixen aquest divendres a una nova entrega dels Premis de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), que reconeixen els millors talents emprenedors de diferents camps com el de la ciència o el de les arts.

Els guardons, dotats amb 10.000 euros cadascun i una reproducció d'una obra de l'escultor Juan Muñoz, són aquest any per a la lingüista Luz Rello, la doctora en química Silvia Osuna, l'expert tecnològic Sergio Álvarez, la poeta Elena Medel, el músic Andrés Salado i la Fundació Tomillo.

Els Premis FPdGi compten aquest any amb un programa de dos dies que, a més de la cerimònia d'entrega de divendres, inclou també diferents tallers i una jornada d'educació que reunirà quatre-cents experts.

La gala d'aquest divendres la inaugurarà un representant de la generació de joves emprenedors com és el director cinematogràfic Juan Antonio Bayona, autor de pel·lícules com 'El orfanato' o 'Lo imposible' i que ha estat seleccionat per l'americà Steven Spielberg per fer-se càrrec de la seqüela de 'Jurassic World'.

L'FPdGi calcula que més d'un miler de persones assistiran a les activitats programades aquests dos dies per conèixer de primera mà el testimoni de protagonistes d'experiències d'èxit com la del fundador dels portals Letsbonus i Wallapop, Miguel Vicente.