Rivera crida al catalanisme

Albert Rivera en l'acte d'avui/EFE

Amb una frase típica de les pel·lícules de terror –“Hi ha algú aquí?"–, el líder de Ciutadans ha demanat al catalanisme polític que s'integri en el seu projecte de "reforma". "Hi ha algú aquí?, hi ha algun membre del catalanisme polític que va participar en la creació de la nostra Constitució, que sigui capaç de reconèixer que el separatisme i la secessió no és una sortida?", s'ha preguntat Rivera en un acte al teatre Capitol de Barcelona on ha reunit més de 500 persones. Ara bé, després de formular-se aquesta pregunta ha posat sobre la taula la gran línia vermella de la seva proposta: “governi qui governi, Espanya no es toca”. Per això ha proposat un "Pacte per Espanya" per obrir una "segona transició". Rivera també  ha mantingut avui una conversa telefònica amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en la qual tots dos han coincidit "en la defensa de la Constitució i les lleis democràtiques", encara que Sánchez no veu necessari rubricar el "Pacte per Espanya". De fet, aquest matí  Sánchez s'ha autonomenat  "catalanista" en un acte electoral a El Prat del Llobregat amb què ha presentat la llista del PSC per al 20D i un programa clarament antiindependentista.

Iglesias: "Podem és l'única força que pot garantir l'unitat d'Espanya"

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat avui a Segòvia, que el seu partit "és l'única força política que pot garantir a nivell estatal la unitat d'Espanya des del respecte a la diversitat i de la comprensió i el reconeixement d'una realitat plurinacional". Iglesias ha avisat que no participarà en un front antisecessionista contra Catalunya. Per el líder de Podem, garantir la unitat d'Espanya és permetre un referèndum que es mostra convençut que guanyaran els partidaris de mantenir-se en un Estat que es fonamentaria en la "diversitat en la plurinacionalitat, en el protagonisme dels pobles".

El PNB no parlarà amb Rajoy, Unió sí

El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha assegurat avui que no aniran a parlar amb el president del Govern espanyol en la ronda de contactes amb les principals forces de l'oposició –llevat de CDC– que Mariano Rajoy està fent per consensuar mesures davant el "desafiament català". "Per a què hi hem d'anar? Per donar suport a la unitat d'Espanya? Per dir que els catalans o els bascos no poden decidir el seu futur? Per això que no comptin amb nosaltres". "Nosaltres creiem, i ho dic avui aquí com ho hauria dit a la Moncloa si hi hagués anat, que Euskadi i Catalunya som dues nacions i que els nostres pobles tenen dret a decidir el seu futur lliure i democràticament", ha afegit Ortuzar. El també democristià Josep Antoni Duran i Lleida, candidat d'Unió per al 20D i líder del partit, sí que hi anirà. Rajoy l'ha convocat per dimarts.

"Els Fets d'Octubre semblaran una broma", apunta el ministre de l'Interior

Fernández Díaz/ mir_archivo_getty

El ministre de l'Interior i futur cap de llista del PP per Barcelona, Jorge Fernández, ha emès una dura andanada a la Resolució per la Ruptura pactada entre JxSí y la CUP.   "La proclamació de l'Estat català de Lluís Companys és una broma comparat amb el desafiament d'Artur Mas", ha etzibat el ministre tot comparant la resolució amb els Fets d'Octubre del 1934. Però Fernández Díaz no ha estat l'única veu del PP que ha carregat també contra aquesta fase del procés. L'encara presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, que farà tàndem amb el ministre com a segona de la llista per a les generals, ha disparat contra el pacte entre JxSí i l'esquerra independentista perquè converteix Mas "un president desesperat" que ha passat del "business friendly, al CUP friendly que ajuda als violents, que no vol detenir els anarquistes i que està a favor de sortir de l'euro i la UE".  

Fins després Herrera, hola Vendrell i Ribas!

El coordinador d'ICV, Joan Herrera, ha anunciat avui que fa una passa enrere i no es presentarà a les eleccions espanyoles. En una sentida carta ha argüit causes "vitals". En el seu lloc, l'aparell ha escollit Josep Vendrell, secretari d'Organització, que els mals resultats del 27S de CSQP el van deixar fora del Parlament. Els ecosocialistes també han aprofitat el seu consell nacional d'avui per canviar de portaveu. Laia Ortiz, ara regidora amb Ada Colau, cedeix el testimoni a Marta Ribas, veterana diputada de la formació i exregidora a Rubí.

Junqueras i les carabasses a CDC

El president d'ERC i número cinc de JxSí s'ha mostrat satisfet de no repetir coalició electoral amb CDC de cara al 20D. "No m'he plantejat mai casar-me amb CDC", ha afirmat Junqueras, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Així mateix ha lloat amb vehemència els diputats de la CUP: “La CUP és una formació que té uns dirigents, uns representants i uns diputats amb una qualitat humana i política extraordinària, que ja l’han demostrat en èpoques molt difícils”, ha assenyalat el líder republicà.

El "bon acord" de Rull

El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha posat avui sobre la taula la possibilitat d'avançar eleccions, però ho ha fet amb una finta ràpida i desmenjada. “Sense Mas els ciutadans hauran de tornar a fer d’àrbitres però és un escenari que no volem i que estem convençuts que no es produirà", ha apuntat Rull en una entrevista al Via Lliure de RAC1. Però tot seguit ha afegit: "arribarem a un bon acord sense que ningú hagi de renunciar a cap dels actius de procés".  

EUiA es reivindica davant Colau

Aquest dissabte el consell nacional d'EUiA s'ha reunit de manera extraordinària per insistir a Ada Colau que no s'oblidin de la formació. El coordinador nacional de la formació, Josep Nuet ha demanat “flexibilitat, pluralitat i comprensió” a totes les forces implicades en les negociacions –ICV, Barcelona en Comú i Podem–. A totes tres, davant la possibilitat que el candidat d'EUiA quedi tan avall que tingui minses possibilitats de sortir escollit el 20D, els ha demanat que “cap actor polític pot quedar relegat”.

Manifestació prorefugiats a Barcelona

Unes 500 persones, segons els organitzadors, 200, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat avui pel centre de Barcelona en contra de la guerra i de l'OTAN i a favor de les persones refugiades. Amb el lema "No a la guerra, no a l'OTAN, sí a les persones refugiades", la manifestació ha sortit de la Plaça Universitat i ha finalitzat a la Plaça Sant Jaume on s'ha llegit un manifest dels organitzadors, les plataformes Lafede.cat, la Plataforma Aturem la Guerra i Stop Mare Mortum.  

Un retrat minimalista del rei Felip

L'Ajuntament de Vacarisses compleix la legalitat al detall, això sí.