Joan Herrera no concorrerà a les llistes electorals de les generals del 20D en la coalició de confluència d'esquerres en què s'ha implicat ICV. Tal com va apuntar a El Nacional fa dues setmanes el líder dels ecosocialistes, circumstàncies "personals i vitals" l'han obligat a prendre la decisió. En una carta web ha anunciat a la militància la seva renúncia.

"Entre les [raons] vitals hi pesen les ganes de viure d’una altra manera, fent altres coses que fa temps que no puc fer. Entre les personals hi pesa la família i la paternitat, sumada a la convicció que en política hi estàs tota la vida, però que en la política institucional hi estàs un temps, i que es bo i saludable fer altres coses. Entre les polítiques hi pesa la necessitat d’obrir una nova etapa de futur a ICV", explica Herrera.

El paper que pertoca

"No es tracta de com un se sent, sinó del paper que et pertoca jugar. I crec que el millor que puc fer avui és obrir pas amb la millor candidatura que aquest partit sàpiga triar", assegura el coordinador d'ICV. Herrera demana esmerçar esforços en la confluència de les esquerres i aplicar "molta intel·ligència".

Herrera milita a ICV des de l'any 1991 i va liderar la candidatura al Congrés dels Diputats el 2004 i el 2008, si bé els últims anys els ha passat a la Cambra catalana després d'encapçalar la llista de la coalició dels ecosocialistes amb EUiA al Parlament el 2010 i el 2012.

Ribas relleva Ortiz com a portaveu

D'altra banda, la periodista i diputada Marta Ribas substituirà com a portaveu d'ICV a Laia Ortiz, que se centrarà en la seva tasca com a segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, informa Efe. Ribas va entrar el 2010 com diputada a la Cambra catalana i s'ha encarregat dels temes relacionats amb salut, igualtat, món local i comunicació.