El Prat del Llobregat ha entronitzat la candidatura del PSC-PSOE a les eleccions generals del 20D en una mena de missa concelebrada en territori amic. Amb una estranya calor malgrat ser Tot Sants, Pedro Sánchez, Carme Chacón i Miquel Iceta han presentat els seus quadres per enviar a Madrid amb un discurs desacomplexat contra "l'amenaça secessionista" –el més aplaudit–, acusant els polítics catalans de "no saber fer l'o amb un canuto" i brandant el "3%" com a argument recurrent. El PSC ha ensenyat la poteta de la campanya: discurs a l'ofensiva vestit de reforma constitucional i d'esquerra responsable contra les "dretes" CDC i PP, obviant Podemos i Ciutadans. Sánchez s'ha tornat a definir com a catalanista i ha culpat per igual a Mas i Rajoy del "conflicte a Catalunya". Davant un pavelló ple, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha obert el foc carregant contra "els polítics catalans que no saben fer l'o amb un canuto". Així mateix, s'ha posat deures per tal de "netejar la política catalana i l'espanyola". En el discurs nacional s'ha mostrat contundent: "defensarem a peu i a cavall els nostres plantejaments" perquè, segons Iceta, "la majoria dels catalans no volem la independència".

Chacón Sánchez i Iceta en l'acte del PSC al Prat de Llobregat / CARLES BADIA  

Chacón: "Estarem a l'altura contra l'independentisme"

Carme Chacón, la candidata al Congrés per Barcelona, ha pronunciat gairebé tot el seu discurs en castellà. Amb posat estudiat, ha pronunciat un discurs una mica vintage en l'argumentari, furgant en els casos judicials de corrupció de PP i de CDC, i ha tret la seva petjada d'exministra de Defensa per mostrar fermesa contra l'independentisme. "L'amenaça del moviment secessionista vol violar les lleis i els drets fonamentals dels ciutadans, però no patiu, que estarem a l'altura i estarem amb el Govern [central] per defensar la Constitució", ha sentenciat. La fermesa de Chacón ha provocat que es recordés, fins i tot, dels Països Catalans: "Em volen amputar la saba que m'arriba de les Illes i València".

Sánchez, el catalanista

Pedro Sánchez ha tancat l'acte centrant el seu discurs en la lluita contra l'independentisme, contra la dreta del PP i CDC i vinculant la corrupció a aquests dos partits. Sánchez, tot i criticar amb duresa Rajoy, ha tancat files amb el president espanyol per aturar la "fractura emocional del secessionisme". "De l'independentisme n'és culpable en Mas i en Rajoy n'és responsable", ha asseverat per proposar la seva reforma federal de la Constitució com a solució.

"Diguem les coses pel seu nom, el 70% dels catalans no volen Mas de president, el 60% dels catalans no vol la independència, i l'únic percentatge que interessa a Mas és el 3%", ha clamat. Després d'assegurar que el procés porta a Catalunya a la "ruptura i al conflicte", Sánchez ha reivindicat el seu catalanisme i ha demanat recuperar el que ha definit com "esperit de la Barcelona del 92", citant, fins i tot, Joan Antoni Samaranch. Ha estat la seva primera intervenció del líder del PSOE en un acte del PSC després de la trobada de dimecres a la Moncloa amb Mariano Rajoy, amb qui va pactar les línies mestres de l'ofensiva liderada pel president del Govern espanyol per aturar la resolució del Parlament amb què Junts pel Sí i la CUP volen arrencar el procés cap a l'Estat català independent.

La graderia

Mentre es pronunciaven els discursos, a la graderia escoltaven, professionals i discrets, José Zaragoza, Maurici Lucena, Joan Rangel i German Rodríguez, les estrelles de la llista de Chacón. No hi era el defenestrat Pere Navarro.