Junts insisteix en la necessitat de conèixer els pressupostos del Govern abans de traslladar el seu decàleg de propostes. "No et pots pronunciar sobre uns pressupostos si no els tens davant", així ho ha afirmat el secretari general de Junts, Jordi Turull. En una entrevista aquest dijous a El Món a Rac 1, Turull ha remarcat que la seva formació vol saber de quina manera queden les partides d'habitatge, polítiques digitals i socials, així com la fiscalitat, ja que amb la sortida de Junts del Govern i la nova reconfiguració aquestes poden haver canviat.

Turull ha descartat presentar "una moció de censura instrumental" contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per convocar eleccions al Parlament. Amb tot, ha assegurat que li correspons a Aragonès decidir amb els suports que compta ja que s'ha convertit "en el president amb menys vots" del Parlament. "Si defensem la unitat de l'independentisme, el que no farem serà negociar amb segons quines forces, per molt instrumental que això sigui", ha defensat Turull. Sobre l'oposició que està fent Junts, Turull assegura que "som constructius", tot i que ha reconegut que el partit ha perdut "capacitat d'influència dins el Govern", però creu que ara poden ser "més" ells mateixos i nega cap risc d'escissió interna: "El partit es va endreçant cada vegada més".

Reunió entre el Govern i Junts

El Govern es reuneix aquest dijous amb el PSC per parlar dels comptes i divendres ho farà amb Junts. En aquesta trobada hi participaran els mateixos representants que en l'anterior, segons ha explicat Turull. Concretament, la novetat seran la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, els diputats Jordi Munell i Joan Canadell i l'exsecretari general d'Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga. En el marc d'aquesta trobada, el secretari general de Junts ha reconegut que "no són els moments més agradables" en les relacions amb ERC, encara que sí "els més sincers".

Junts en la primera trobada va demanar una "sèrie d'informació a ERC", i reiteren que quan els hi arribi faran arribar el seu decàleg de propostes. Així, Turull ha avisat que per "començar a tenir un criteri favorable als pressupostos" els agradaria que els comptes tinguessin determinades "previsions". Tot i això, no ha concretat quines, si bé ha remarcat que els comptes no poden "collar més impostos a la gent".

La reforma de la sedició 

Respecte a la reforma del codi penal, Turull ha insistit que des de Junts estan a favor de la derogació de la sedició, però no a canvi de modificar els desordres públics agreujats: "Treuen la sedició per la porta i la fan entrar per la finestra amb un altre tipus delictiu". Junts presentarà una esmena a la totalitat al Congrés amb "un text alternatiu" que contempli una "derogació basada en les resolucions de tribunals europeus", ha explicat Turull.

A banda, Turull ha tornat a parlar del cas del diputat Francesc de Dalmases, que va dimitir com a vicepresident del partit i va ser sancionat amb una multa de 600 euros pel Parlament per haver esbroncat una periodista, i l'ha donat per tancat. Segons ell, les diputades del partit que havien expressat queixes pel comportament de Dalmases "també ho donen per tancat".