El secretari general de Junts, Jordi Turull, afirma que la reforma de la sedició, que suprimeix el delicte de sedició i el substitueix pel delicte de desordres públics agreujats, és un "a por ellos". Així ho ha expressat a través de Twitter: "El “A por ellos” a punt d’entrar oficialment al Código Penal. #DiguemNo", ha piulat. D'aquesta manera, Turull deixa totalment clar que la seva formació no comparteix la visió d'ERC sobre l'èxit de la reforma de la sedició anunciada pel president espanyol, Pedro Sánchez.

Així doncs, amb aquesta piulada, Turull ha resumit en poques paraules el punt de vista de la formació sobre la reforma de la sedició. I és que, des de Junts, desaproven la reforma de la sedició perquè creuen que "pot comportar barbaritats per l'independentisme", tal com ha assegurat l'eurodiputat Toni Comín.

Tuit Jordi Turull
 

D'altra banda, el secretari general de Junts ha assegurat que la reforma del delicte de sedició "no elimina la repressió", sinó que "la modernitza perquè tingui una homologació a nivell europeu, però aplicant el criteri de la cúpula judicial espanyola". Així ho ha afirmat en la seva atenció als mitjans a Terrassa aquest diumenge a la tarda, on també ha criticat que "alguna força independentista li pugui donar suport". En aquest sentit, Turull s'ha mostrat "perplex" que ERC pugui "aplaudir incorporar l''a por ellos' al Codi Penal" perquè "no és una derogació, sinó una substitució". "Nosaltres estaríem a favor si diu que es deroga el capítol dedicat a la sedició", ha afegit. Sobre un possible retorn dels polítics independentistes exiliats, el líder de Junts ha afirmat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, han estat clars. "Aquesta reforma obre la porta a què tornin els exiliats per anar a la presó", ha criticat.

Comín reprova la reforma de la sedició 

El també vicepresident del Consell de la República, Toni Comín, ha afirmat que la reforma de la sedició no és una notícia positiva per a les bases de l'independentisme. “Ens sentim molt inquiets. Entenem que la derogació del delicte de sedició és un èxit, però la modificació del delicte de desordres públics és una mala notícia per les bases independentistes perquè es podran fer moltes més barbaritats de les que ja es fan ara", ha assegurat. 

Segons Comín, que la reforma de la sedició inclogui la intimidació, la multitud, l'ocupació i la preparació dins del delicte de desordres "eixampla la base de les persones que poden ser perseguides". En aquest sentit, creu que aquesta reforma és més negativa que positiva per a l'independentisme. "M'és igual si és un pas endavant per a mi, és un pas enrere per al moviment independentista".

Junqueras veu un gran èxit la reforma de la sedició

El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest dissabte en una entrevista al Suplement de Catalunya Ràdio que la reforma de la sedició és "un gran èxit" i que la reforma del delicte de desordres públics és "extraordinàriament positiva". Segons el president d'ERC, la reforma de la sedició permetrà "que els aparells antidemocràtics de l'Estat tinguin menys eines per a fer el seu treball antidemocràtic". I ho ha reblat, tot assegurant que com menys possibilitats tingui el Tribunal Suprem per a "retorçar el dret", millor.

Amb tot, Junqueras ha assegurat que el possible retorn de la secretària general del partit, Marta Rovira, i del president a l'exili, Carles Puigdemont, depèn de les interpretacions que faci el Tribunal Suprem. "El Suprem ens va acusar de rebel·lió només per impedir que poguéssim exercir els nostres càrrecs electes quan era evident que la rebel·lió no existia", ha afirmat. I ha afegit que "el Suprem manté l’acusació de rebel·lió contra alguns dels exiliats com la Marta Rovira, per tant, és molt difícil fer vaticinis sobre què passarà exactament".