Fa poc més de 15 dies que Junts va decidir abandonar el Govern després que la seva militància ho votés en una consulta. ERC governa ara en minoria i sembla que el president Pere Aragonès es planteja seguir fent-ho així. Aquest dilluns al matí s'ha fet públic que el govern espanyol estaria disposat a reduir a la meitat la pena per sedició, segons ha indicat El País, una idea que el secretari general de Junts Jordi Turull, ha refusat i ha demanat que el delicte de sedició es derogui directament. La idea del govern espanyol  buscaria homologar la legislació espanyola i l'europea ja que actualment la primera contempla una pena màxima de 15 anys, mentre que a Europa la mitjana és de sis anys, però els de Junts no en volen sentir a parlar. "La reforma que pertoca és la derogació d'aquest delicte", ha subratllat Turull al mateix temps que ha apuntat que una reforma podria ser encara més perjudicial. "Si ens volem adaptar als estàndards europeus s'ha de derogar la sedició", ha insistit.

Turull apel·la a la responsabilitat d'Aragonès

Turull ha fet totes aquestes declaracions en una entrevista al programa Aquí Catalunya de la cadena SER, on ha explicat  que la seva formació no es planteja una moció de censura contra Aragonès perquè això implicaria arribar a acords amb grups amb els quals no tenen res a veure, ara bé, Turull ha apel·lat al propi president i li ha assegurat que a Europa aquesta situació es resoldria amb una moció de confiança o amb la convocatòria d'eleccions. "La situació actual al Parlament és inèdita", ha recordat el dirigent de Junts que ha insistit en que el govern d'ERC "només té la confiança del seu propi grup parlamentari". De la mateixa manera, Turull ha recordat que al darrer ple del Parlament, "es va aprovar tot el que Junts havia proposat i res del que proposava el propi Govern". Aquesta reflexió l'ha fet en relació a la llei del Pla Estadístic, que en un principi comptava amb el suport de Junts però ara que no són al Govern la van tombar. Segons Turull, es deu a que "ja no ens sentim vinculats a qualsevol cosa que s'hagués fet en base a la lleialtat cap a ERC".

L'aprovació dels pressupostos

Sobre els comptes que el Govern necessita aprovar i sobre la constant apel·lació d'ERC a Junts per aconseguir el suport necessari per tirar-los endavant, Turull ha justificat per què la seva formació no se sent cridada quan se'ls demana el vot al·legant que són els comptes que va elaborar l'exconseller Jaume Giró. Segons el dirigent de Junts, "els pressupostos tenien unes servituds pròpies d'un acord de Govern de coalició, ara l'acord no existeix perquè algú no l'ha volgut complir, ara Junts defensa la seva política pressupostària". Amb aquestes paraules, Jordi Turull ha demanat a ERC que no diguin que els pressupostos també són seus. Tot i això, el secretari general del partit a assegurat que si la consellera d'Economia, Natàlia Mas, els crida per reunir-se, ells s'hi presentaran amb totes les seves demandes.

Sobre la trobada del Consell Nacional de Junts que es va celebrar aquest dissabte a Vic, ha indicat que no es va fer per decidir "res concret"; era per "veure com ha anat tot, què farem a partir d'ara, i perquè tothom parlés honestament de la situació actual". El secretari general de Junts va lamentar dissabte que malgrat que sempre havien trobat tots els actors de l'independentisme al mateix punt de partida, abans de la seva sortida de l'executiu s'estaven trobant uns socis "intransigents" que prioritzaven les "servituds" amb Pedro Sánchez. Turull va criticar que ERC preferís "estabilitzar Espanya a costa de desestabilitzar el govern independentista". 

L'expedient Dalmases

El secretari general de Junts ha evitat pronunciar-se sobre l'expedient al vicepresident de Junts Francesc de Dalmases fins que es tracti a l'executiva del partit. Turull ha lamentat "moltíssim" la filtració de l'informe intern que conclou que la sotsdirectora del FAQs "es va sentir intimidada" i que el diputat "va perdre els nervis" i va tenir una actitud "incorrecta". "Soc partidari de no fer el joc a les filtracions. És un tema prou seriós i s'ha de ser rigorós", ha dit Turull. Així doncs, ha afirmat que es tracta d'una qüestió que s'ha d'abordar a l'executiva del partit.