És innegable que el president, Pere Aragonès, va aconseguir sorprendre quan a les 19 hores del diumenge 9 d’octubre va anunciar els noms que havia escollit per substituir els consellers de Junts al seu Govern. Tot just feia 48 hores que el partit de Laura Borràs i Jordi Turull havia decidit en una adolorida consulta marxar del Govern, i Aragonès va anunciar que incorporaria al seu executiu dos veterans de la política com l’exsocialista Quim Nadal i l’exconvergent i actual membre del PNC Carles Campuzano, així com l’exsecretaria general de Podemos a Catalunya, Gemma Ubasart i l’exconseller amb Pasqual Maragall Manel Balcells.

El president va picotejar a diferents graners polítics per intentar fer realitat algunes de les estratègies dels republicans convertides gairebé en dogmes, com són l’aposta per ampliar la base o l’aspiració de representar la Catalunya sencera. Aragonès obria el ventall, però sense passar-se. Tot just per incorporar noms que pul·lulen pels marges de les seves fronteres polítiques, però sense necessitat de comprometre's a compartir el Govern amb altre partit. Suficient, això no obstant, perquè el president d’ERC, Oriol Junqueras, prengués possessió l’endemà mateix de la casa comuna del catalanisme que havia intentar construir Artur Mas i que a hores d'ara reclama a crits una remodelació a fons de parets i fonaments.

Els independents van aterrar d’aquesta manera a un govern netament d’ERC i amb l'ingent desafiament de construir una nova estructura en una conselleria que els ha caigut a les mans d'un dia per un altre. Això en teoria, perquè aviat s'ha pogut constatar que les seves conselleries no desentonaran massa del tarannà general de l'executiu. Un cop d'ull a la cascada de nomenaments que està publicant els darrers dies al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) il·lustra fins a quin punt, a mida que vagin obrint les portes dels despatxos de les conselleries, els nous consellers independents trobaran asseguts rere les taules rostres coneguts a les files republicanes.

Drets Socials

A la conselleria de Drets Socials, l’exconvergent Carles Campuzano té un veterà d'ERC, Oriol Amorós i March, com a secretari general del departament. Amorós, exdiputat republicà al Parlament, coneix bé el funcionament de l'executiu atès que el 2006 ja en va formar part com a secretari d'Immigracions i el 2016 com a secretari d'Igualtat, mentre que entre 2020 i 2021 va ser secretari general del Departament de Treball amb Chakir El Homrani. Campuzano s’ha portat el seu cap de gabinet, el portaveu del PNC Oriol Puig Bordas, però la cap de comunicació, Elisa Borreda i Díaz, ha aterrat a la seva conselleria directament de la Plaça Sant Jaume, on fins ara constava com a personal eventual adjunta a l’Assessor del President en Polítiques Estratègiques.

Justícia, Drets i Memòria

També a Justícia, Drets i Memòria, Ubasart té un secretari general republicà, Jordi Martinoy i Camós, que ja va ser a aquest departament amb la consellera Ester Capella i que aquesta legislatura havia format fins ara part del departament d’Interior a Girona. Aquest dimarts, el Govern va aprovar també al departament d’Ubasart el nomenament d’Amand Calderó i Montfort, que repeteix com a secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, el mateix càrrec que havia ocupat fins al 2020 amb Ester Capella. També a Justícia, i provinent del departament d’Educació, repeteix Iolanda M. Aguilar i Juncosa, que ha estat nomenada secretaria de l’Administració de Justícia, i que va formar part d’aquest departament sota la batuta de Carles Mundó.

Salut

A Salut Manel Balcells Díaz, que va ser conseller d’Universitats durant uns mesos amb el PSC quan Pasqual Maragall va expulsar ERC el 2003 del primer tripartit, tindrà com a secretària general, Mercè Salat Guinjoan, que fins ara estava al departament d'Interior, com a directora general de Protecció Civil, i prèviament havia ocupat des del 2006 diferents càrrecs a conselleries encapçalades per ERC.

La nova cap de comunicació de Salut, Gemma Dominguez García, prové del departament d'Ensenyament de Josep González Cambray, però ja havia estat responsable de comunicació institucional a Salut amb Alba Vergés, prèviament havia treballat a comunicació de la conselleria de Treball amb Chakir El Homrani.

Amb el nou conseller, Carme Bertal i López ha recuperat el càrrec de secretària d’Atenció Sanitària i Participació que va ocupar amb Alba Vergés; mentre que com a nou director del Servei Català de la Salut ha estat nomenat Ramon Canal Comaposada, que va ser secretari general del conseller primer, el 2006, i prèviament, entre 2003 i 2006, va ser secretari general de la conselleria de Governació amb Joan Carretero.

Recerca i universitats

Amb Quim Nadal i Farreras la cosa no ha estat tan fàcil. Gat vell de la política, Nadal va sorprendre fitxant com a secretari general Quim Nin Borredà, que havia estat secretari general de presidència durant el govern d’Artur Mas.

Entre els nomenaments a Recerca i Universitats hi ha la cap de gabinet de Nadal, Neus Fornells i Macià, provinent del departament d’Educació on era cap de gabinet de Josep M. Cambray, com ho va ser de Josep Bargalló també quan va ser conseller primer durant el tripartit de Pasqual Maragall. Com a cap de l'oficina de la secretaria del conseller aquest divendres es va publicar el nomenament de l'exalcaldessa de Verges amb ERC Marta Payero Torró.

Tot i que l’aposta d’Aragonès incorpora a la casa gran inquilins de fora de les fronteres d’ERC, el cert és que hi manté un veïnat prou conegut de la seu del carrer Calàbria.