"Parlar clar, no renunciar a res del que representem i volem, i ser pacients", aconsella Jordi Sànchez al president de la Generalitat, Quim Torra, per a l'entrevista d'aquest dilluns amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

L'expresident de l'Assemblea Nacional (ANC), diputat de JxCat i un dels presos polítics catalans, fa aquesta reflexió en una piulada, que acompanya significativament amb una foto de l'entrevista entre el president de la Generalitat a l'exili, Josep Tarradellas, i el president del Govern espanyol, Adolfo Suárez, el 27 de juny del 1977.

D'aquella primera conversa Tarradellas-Suárez en sortiria el reconeixement de la Generalitat de Catalunya abans i tot que es debatés i aprovés la Constitució espanyola.

En aquella trobada, Tarradellas va saber reconduir l'hostilitat de Suárez. Acabada l'entrevista, va dir a la premsa que la reunió havia estat "molt cordial, molt amable". En realitat, havia anat fatal. Aquesta reacció del president exiliat va guanyar la voluntat del president espanyol, que va deixar de banda la idea original de posar en marxa el projecte de constituir una mena de Mancomunitat que s'anomenaria Consell General de Catalunya.

Cinc dies després, el Ministeri de la Governació espanyol feia públic un comunicat on deia que "en les converses entre el president del Govern, Adolfo Suárez, i l'honorable senyor Josep Tarradellas, s'han abordat tots quants temes afecten la situació política i a les situacions possibles per dotar Catalunya de la necessària autonomia en el marc de les seves institucions històriques acomodades al temps present. El règim definitiu de l'autonomia ha de ser establert per les Corts espanyoles i s'espera que pugui ser facilitat mitjançant un procediment de negociació entre el Govern i els representants elegits recentment a les quatre províncies catalanes".

La Presidència de la Generalitat va reaccionar dient que l'acord recollia "en un 90% els termes de la proposta inicial de Tarradellas en les seves converses amb Adolfo Suárez".

El 29 de setembre del 1977, el govern espanyol aprovava el decret de restabliment de la Generalitat. Josep Tarradellas va tornar a Catalunya el 23 d'octubre de 1977 com a President de la Generalitat, 38 anys després de sortir-ne exiliat.