Jordi Sànchez sortirà de la presó de Soto del Real per defensar davant el Suprem el recurs presentat contra la decisió del jutge Pablo Llarena d'impedir-li assistir al ple d'investidura. Ho avança la Cadena SER, que també assegura que la vista tindrà lloc el dimarts 20 de març. La notícia arriba el dia després que Junts per Catalunya hagi anunciat que manté Sànchez com a candidat a la presidència de Catalunya.

Primer al Suprem, després a Estrasburg

La defensa de Sànchez havia anunciat que presentaria un recurs contra la decisió de Llarena davant el Tribunal Europeu de Drets Humans, però dilluns, per un canvi d'estratègia, va decidir aparcar aquesta opció i centrar-se en el Suprem. La defensa va presentar un recurs d'urgència que es basa en els drets fonamentals del candidat a la presidència: "Vulneració de drets fonamentals del meu mandant, de drets fonamentals dels seus votants i greu lesió de valors fonamentals de l'ordenament constitucional, com la democràcia, el pluralisme polític, l'autonomia política de Catalunya i la divisió de poders, motivada per la denegació del permís sol·licitat", defensava l'escrit dels advocats.

Llarena rebutja la petició de Sànchez

El jutge Llarena va denegar a Jordi Sànchez la petició de sortir de la presó per poder assistir al ple d'investidura. El magistrat va basar la seva decisió en el risc de reiteració delictiva i va subratllar que els delictes que està investigant es van desplegar precisament des d'actuacions legislatives i executives "clarament il·legals i desatenent de manera flagrant els controls constitucionals, judicials i institucionals disposats en la nostra ordenació jurídica, la qual cosa es va fer en aplicació d'una tàctica que no ha estat exclosa i continua tenint suport actualment".

L'escrit del magistrat, de 26 pàgines, també recollia que Sànchez "s'ha negat a reconèixer l'autoritat judicial de l'Estat i ha continuat fent proclames a l'electorat des de la presó". Per totes aquestes raons, la decisió judicial manté la mesura cautelar de presó provisional comunicada i sense fiança per al número 2 de Junts per Catalunya. Només li deixa delegar el vot.

Segons la Cadena Ser, el Suprem no està obligat a acceptar la celebració d'una vista, però ho farà per allunyar qualsevol sospita de vulneració de drets fonamentals. Ja hi va haver un precedent amb Oriol Junqueras, que també va acudir al Suprem a defensar el seu recurs d'apelació.