JxCat ha assegurat aquest dimecres des de Brussel·les, després de celebrar una reunió del grup parlamentari amb el president, Carles Puigdemont, que manté Jordi Sànchez com a candidat a la presidència de la Generalitat. Durant la trobada a la capital belga no s'ha parlat de noms alternatius per a la investidura, però, la previsió és que la setmana vinent es desencalli el ple. No obstant això, la decisió de renunciar a la candidatura depèn de Sànchez. "Estem en temps i forma", ha argumentat el diputat Eduard Pujol en la roda de premsa posterior. 

La negativa del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena a permetre la sortida de l'expresident de l'ANC de la presó de Soto del Real per participar en el debat d'investidura, ha obligat JxCat a estudiar un tercer nom per assumir la presidència. Malgrat tot, Pujol ha deixat clar que el grup parlamentari ha decidit que encara no ha arribat el moment de posar aquesta alternativa damunt la taula. "Hi ha marc legal que ens permet aquesta investidura. És important insistir en aquest missatge", ha assegurat.

El diputat ha recordat que la data del ple no està marcada i que mentre hi ha hagi temps continuaran defensat la possibilitat que l'expresident de l'ANC pugui optar a la presidència. L'advocat de Sànchez va presentar aquest dilluns un recurs d'apel·lació al Suprem i, en cas que no prosperi, recorrerà al Tribunal Europeu de Drets Humans. Paral·lelament, el president del Parlament, Roger Torrent, va ajornar el ple d'investidura, que inicialment s'havia d'haver celebrat aquest dilluns, fins que es comprovi el recorregut d'aquests recursos.

En qualsevol cas, ja sigui per una resposta -inesperada- del Suprem o per la decisió de Sànchez de retirar la seva candidatura, la previsió de JxCat és que hi hagi moviments en els propers dies que permetin resoldre la investidura la setmana vinent. De moment, el portaveu del grup ha deixat clar que descarten la possibilitat de noves eleccions.

L'escó de Puigdemont

Un altre punt que va abordar JxCat és si Puigdemont, que ha rebut els seus diputats amb un discurs abrandat, ha de contemplar la possibilitat de renunciar a l'escó. Pujol va negar aquest escenari en la roda de premsa, i en aquest sentit s'han pronunciat durant la trobada alguns dels membres del grup, que han posat especial èmfasi que en cap cas es plantegi la renúncia del president. No obstant, durant la reunió es va constatar la dificultat que comporta el manteniment de l'acta per part del president i no es descarta que hagi de renunciar.

Els darrers dies s'ha apuntat la possibilitat que Puigdemont renunciés a l'escó arran la decisió de la CUP d'abstenir-se davant qualsevol escenari que no sigui la restitució del president, la qual cosa impossibilita la investidura de cap altre candidat, atès que JxCat i ERC només poden disposar de 64 dels seus 66 diputats -ni Puigdemont ni el conseller Toni Comín poden delegar el seu vot-, enfront els 65 de la resta de grups.

Avís a la CUP i ERC

Els diputats de Puigdemont han volgut deixar clar que faran el que calgui per garantir un nou Govern que respecti els resultats de l'1 d'Octubre i el 21-D, però emplaçaran la CUP i ERC a fer el mateix.

En aquest sentit, Pujol ha fet una crida a "la responsabilitat d'Estat" quan se li ha preguntat sobre l'abstenció de la CUP. "És una reflexió que cal obrir, encetar sense cap mena de pressing ni d'acritud. Posar sobre la taula que potser cal escoltar bé, afinar bé, allò que van dir els electors el 21-D", ha afegit tot advertint que seria una contradicció alterar la voluntat d'un Parlament "sabent que hi ha dos diputats que no poden votar".

També ha dedicat un retret a Esquerra, en assegurar que JxCat no es fa responsable de la no investidura de Carles Puigdemont. "Nosaltres el 30 de gener hi érem", ha recordat en referència al ple d'investidura de Puigdemont que el president del Parlament va ajornar, sense avisar JxCat, hores abans de la seva celebració.

Pujol ha assegurat que la decisió de JxCat de mantenir el candidat obeeix a la voluntat de respectar la decisió dels ciutadans a les urnes, i no una voluntat de pressió a l'Estat espanyol. "No és una estratègia per posar l'Estat espanyol contra la paret. L'Estat s'hi ha posat tot sol", ha retret.