Jordi Sànchez s'ha imposat de nou a Liz Castro per només cinc vots de diferència, 40 a 35, i tornarà a ser el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) durant els propers dos anys. Així ho ha decidit el secretariat nacional de l'entitat en una jornada maratoniana a Ripoll i en una ajustada segona votació. Cal recordar que Castro va ser la candidata més votada per la militància el 14 de maig, quan es van escollir els 77 membres del secretariat. 

En la primera ronda s'ha presentat la nord-americana, que ja s'havia postulat via Twitter, i també Sànchez, que no ho havia expressat públicament. No obstant això, finalment cap dels dos ha obtingut els vots necessaris, és a dir, el suport de dos terços del secretariat que preveuen els estatuts de l'entitat independentista. 

En el cas d'avui, eren necessaris 50 vots favorables perquè dos membres del secretariat no han participat. Sànchez, però, s'ha quedat amb 42 vots i Castro amb 33. Això ha provocat que la decisió hagi arribat després de set hores de debat i una segona votació on s'ha acordat el lideratge de Sànchez per la diferència de vots. 

A més del càrrec de presidència, que ha estat el principal escull, també s'han triat les persones que ocuparan la vicepresidència, la secretaria i la tresoreria. La mà dreta de Sànchez com a vicepresidenta serà Natàlia Estevez, que va ser la representant territorial més votada de la regió de Barcelona, mentre que Marcel Padrós s'ha imposat a David Ros en el càrrec de tresorer i Eulàlia Subirà assumirà el paper de secretària.

Missatge d'unitat

"Sovint pluralitat es confon amb baralles, tots hem fet coses que no estaven encertades, però per sobre dels errors hi ha la voluntat d’encarar els reptes de futur", ha clamat. Precisament, Sànchez assumeix la presidència de l'Assemblea a partir d'ara amb la voluntat de “donar una veu molt més plural, que reflecteixi la transversalitat de la nostra organització”. Tanmateix, ha augurat que el renovat secretariat serà el darrer de l'entitat perquè en dos anys ja s'haurà portat el país cap a la República. 

Sànchez i Castro han comparegut conjuntament en roda de premsa per anunciar la decisió del secretariat, en un intent per mostrar una imatge d'unitat després de la polèmica interna al voltant de les candidatures i del debat sobre un possible control partidista de l'entitat. 

De fet, l'editora advocava per un canvi en l'Assemblea i està emmarcada dins dels crítics. No obstant això, avui ha volgut fer una crida a la unitat. “Una casa dividida no pot aguantar-se”, ha declarat. De fet, ha negat que hi hagi divisions i ha assegurat que “dóna tot el seu suport a la nova direcció".