Jordi Sànchez ha dedicat una part del segon permís de 48 hores fora de la presó a explicar com van ser els dies previs a la declaració d'independència el 27 d'octubre del 2017. Ho ha fet en la seva primera entrevista televisiva després de 859 dies empresonat. 

Sànchez ha parlat sense embuts al Preguntes Freqüents de TV3 i ha concretat que ERC era partidària de convocar eleccions abans que el president Puigdemont proclamés -i suspengués immediatament- la DUI. "Havia tingut converses amb Oriol Junqueras, i sé que l'opció de la declaració unilateral ell no la veia com a primera opció". "Però va passar el que passa massa sovint: les eleccions porten a rivalitats entre partits", ha dit. Amb això, Sànchez ha acusat als republicans d'haver actuat amb tacticisme electoral. "Una part del govern defensava (en les reunions internes) la DUI i esperava que Puigdemont convoqués eleccions", ha afegit. A la pregunta de la periodista Cristina Puig de qui va actuar així, Sánchez ha indicat directament: "Esquerra Republicana de Catalunya".  

Ara bé, Sànchez no s'ha mullat en les seves preferències, i entre DUI o eleccions ha dit que no optava ni per una cosa ni l’altra. "La unilateralitat és un instrument que s’ha de fer servir quan puguem fer-lo servir”, ha dit sense precisar.  Ell va viure el 27-O, des de la presó, conscient que era una decisió que incomodava la gent que l’estava prenent. "Ho feien des del convenciment que era l’única sortida però no era la primera opció que volien", ha dit.  

Reordenació de l'espai Puigdemont

L'expresident de l'ANC s'ha mostrat optimista i ha pronosticat que les properes setmanes es reordenarà l'espai al voltant de Carles Puigdemont. Aquest inclourà sensibilitats de centre, social-liberals i de l'esquerra, com el moviment presentat aquest dissabte al matí, Independentistes d'Esquerra, que es presenta per aconseguir la "unitat estratègica". 

El 20-S

Si pogués tornar enrere en el temps fins el 20 de setembre del 2017, Sànchez tornaria a actuar de la mateixa manera que ho va fer. Tornaria a prendre les mateixes decisions. Tornaria a voler mediar amb els Mossos d'Esquadra i interlocutar amb la comandància de la Guàrdia Civil. "Teníem dret a convocar una manifestació davant una situació que considero injusta", ha indicat en referència a la concentració pacífica davant la conselleria d'Economia, de la qual "se sent orgullós".  Sí que canviaria una acció. "Probablement, no pujaria dalt del vehicle de la Guàrdia Civil perquè s’ha utilitzat per mitjans i la Fiscalia per justificar allò injustificable", ha reconegut.

859 dies de presó

L'expresident de l'ANC, que va entrar a la presó el passat 16 octubre 2017 ha assegurat que tornar a Lledoners és dur però entén que "són les regles del joc". Com a pres polític, diu, la seva manera de denunciar-ho és assumir aquesta realitat. "Ho tinc interioritzat”, ha apuntat. 

Durant la primera etapa empresonat a Soto del Real, a Madrid, Sànchez ha explicat que es van articular tots els mecanismes perquè en els 10 mesos que van compartir presó amb Sandro Rosell i Jordi Cuixart no coincidissin cap vegada.

Sànchez, que s'ha definit més tolerant amb ell mateix des que és a la presó, ha agraït totes les mostres de suport durant els últims dos anys. Actualment, rep una trentena de cartes diàries i en total n'hi han arribat unes 64.000. Algunes, de persones que no esperava, ha reconegut, com la d'alguns polítics espanyols "que podria incomodar" o la d'un dirigent a Catalunya de Fuerza Nueva.  

Utilitzarà l'article 100.2 tres dies a la setmana per fer tasques de voluntariat en una entitat de Barcelona que facilita que els fills de famílies que pateixen pobresa tinguin accés a formació extraescolar.