El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha acusat en una carta publicada pel diari Ara a la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela d'haver decidit el seu ingrés a presó i el del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, "prèviament" a la compareixença d'ambdós davant de la jutgessa per prestar declaració.

"Tan clar ho tenia la jutgessa Lamela que va justificar la mesura més extrema, com és la presó incondicional, per dos supòsits de risc que el tinent fiscal de l'Audiència Nacional ni tan sols no havia sol·licitat", ha lamentat. Sànchez posa en dubte "la rapidesa" de la interlocutòria, que va arribar en menys d'una hora després d'haver declarat, afirma, el que li fa sospitar que Lamela ja tenia intenció d'enviar-los a presó.

"És un factor que ens pot donar pistes sobre si la jutgessa Lamela venia amb dubtes i amb ponderacions pendents davant de la decisió que havia de prendre o bé si venia ja molt determinada i amb poca o nul·la predisposició a modificar la seva opinió sobre la decisió que havia de prendre en funció del que les defenses i els mateixos acusats expliquessin", valora.

Així mateix, ha criticat que la decisió judicial es va prendre sense valorar altres alternatives i que les garanties processals del seu cas "no han estat evidents, més aviat el contrari".