L'expresident de l'ANC i actual diputat de JxCAT, Jordi Sánchez, ha estat molt contundent en un article publicat a La Vanguardia. En un escrit reclama a ERC i PDeCAT que no facin servir els presos com a moneda de canvi per negociar els pressupostos amb el govern de Pedro Sánchez. 

"Vaig entrar a la presó el 16 d'octubre de l'any passat per ordre de la jutge Lamela. El dia 14, dos dies abans, vaig assistir a l'última reunió en llibertat, la del secretariat de la ANC. Vaig assistir amb la consciència que, al cap de 48 hores, l'Audiència Nacional em manaria a la presó. Les meves paraules davant els companys de la ANCvan ser molt pensades. Els vaig demanar que no oblidessin mai que el nostre objectiu, i més després de com es va desenvolupar l'1 d'octubre, era treballar per aconseguir la independència", escriu.

A més, també deixa molt clar que "no vam fer el referèndum per aprovar els pressupostos de l'Estat". Sànchez escriu des de la presó de Lledoners que el judici contra els 9 presos i 5 exiliats és prou injust com per demanar gestos. "Calen fets", diu. I assegura que cal demanar al president del govern espanyol una proposta per desbloquejar la negociació política. 

L’exlíder de l’ANC remata l’article advertint que si finalment la Fiscalia demana penes per sedició i no per rebel·lió continuarà sent igual d’injust: "Si al final la Fiscalia demana penes per sedició i no per rebel·lió, que per favor ningú s'enganyi. Seran igualment injustes".