El vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Agustí Alcoberro, ha dit aquest dijous que els dirigents d'aquesta entitat i d'Òmnium Cultural empresonats "comencen a entendre" que el seu empresonament pot prolongar-se durant anys.

Alcoberro i el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, han participat aquesta tarda a Bilbao en un acte organitzat per la plataforma Gure Esku Dago, que promou consultes pel dret a decidir al País Basc, i els advocats del Grup de Treball pel Dret a Decidir-Erabakizaleak.

L'acte ha estat organitzat en solidaritat amb els independentistes catalans empresonats, entre ells l'expresident d'ANC Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que fa més de 100 dies que són a la presó.

En declaracions als periodistes, i preguntat per la situació dels seus companys empresonats, Alcoberro ha assenyalat que els "jordis" estan vivint una situació de "començar a entendre que allò que semblava que podia ser una qüestió més o menys curta o temporal es a prolongarà durant molt de temps", de manera que "molt probablement no és una qüestió de setmanes o mesos, sinó que pot ser qüestió d'anys".

Ha considerat que "la Guàrdia Civil, la Fiscalia, el Tribunal Suprem i d'altres jutjats estan construint una espècie de discurs en el qual es planteja una espècie de gran conspiració ordenada i jerarquitzada que tindria com a objectiu la rebel·lió i la sedició". En aquest sentit, ha afirmat que això "no té cap fonament real" i "no hauria de prosperar en un sistema jurídic realment correcte i independent", però, segons ha afegit, el sistema jurídic espanyol "no respon als estàndards democràtics i la divisió de poders a Espanya és pràcticament inexistent".

"Els costos seran terribles en l'aspecte humà"

El vicepresident de l'ANC ha assenyalat que hi haurà "processos molt amplis" que no només afectaran líders polítics, sinó membres de l'Administració, de la Policia autònoma, col·lectius com professors i escriptors, i "fins i tot pagesos i bombers que han participat en les manifestacions". "Parlem d'una repressió que afectarà en diferents nivells diversos milers de persones. No és normal en una democràcia europea del segle XXI", ha afegit Alcoberro, qui ha dit que "els costos seran terribles en l'aspecte humà".

Amb relació a la formació de Govern, ha assegurat que "no hi ha un altre remei" que l'entesa entre les forces independentistes, pel que, segons la seva opinió, "molt aviat" hi haurà "un sistema fonamentat en un govern a Barcelona que gestioni les competències autonòmiques i un govern extern que d'alguna manera mantingui la legitimitat del que es produirà l'1 d'octubre".

Alcoberro ha insistit que "no hi haurà ni un pas enrere" de l'independentisme, ja que més de dos milions de catalans "han donat un pas irreversible" i "no se senten ciutadans d'un Estat que clarament vulnera llibertats i drets a Catalunya". Alcoberro ha dit que l'ambient a Catalunya és de "tristesa generalitzada i al mateix temps d'indignació", per una situació que "provoca gran estrès" a la societat però que "haurà de continuar alguns mesos més".

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha destacat que la situació a Catalunya "no va d'herois o màrtirs, sinó d'un poble determinat a seguir endavant" i "prenent-se el temps que faci falta". També ha dit que, davant la "causa general contra l'independentisme català", la resposta serà de "més diàleg, més democràcia, més determinació i màxima unitat possible del poble de Catalunya".

Després de ressaltar que "tothom vol el millor Govern possible per a Catalunya", Mauri ha demanat calma i ha afegit que "els partits polítics no fallaran la ciutadania i aconseguiran el millor acord possible".