L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i els seus fills Jordi, Josep Pere i Oleguer han demanat al jutge de l’Audiència Nacional, que els ha processat per organització il·lícita i blanqueig de capitals, que els retorni els  “discs durs originals”, que van ser comissats en els seus domicilis. En concret, els Pujol han presentat un recurs de reforma contra la decisió del jutge Santiago Pedraz, del 16 de desembre passat, d’entregar “tota” la informació acumulada en la causa penal a totes les parts personades, i des de la defensa s’indica que “encara hi ha vídeos i fotografies íntims i familiars”, que  si s’entreguen “afecta el seu dret a la  intimitat i a la seva defensa”, i per això ho vol aturar.

En l’escrit,  del 23 de desembre passat, la defensa de la família Pujol, exercida pel penalista Cristóbal Martell, exposa que de forma reiterada ha sol·licitat al jutge instructor, el retorn dels discs durs originals, ja que el 2018 se’ls va aprovar el retorn dels ordinadors, els quals van ser robats quan eren  en una furgoneta de missatgeria, segons va transcendir recentment.  S’hi afegeix que la defensa  “mai” ha tingut un accés complet de tota la informació que es va buidar al jutjat, malgrat que es fa oferir la plataforma judicial Cloud,  però el seu funcionament no va ser correcte. Per això, en tot el procediment ha demanat el retorn del material original.

En el recurs,  la defensa de l’expresident de la Generalitat afirma que la resolució del jutge és “injusta i sense suficient  motivació”, i en la qual dona per conclosa l’expurga de material personal de la família Pujol, que no afecta el procediment penal. No obstant això, la defensa assegura que encara hi ha “vídeos i fotografies íntimes i familiars” i per això presenta un recurs al mateix jutge perquè ho resolgui. En aquest sentit, la fiscalia també comparteix que cal atendre la petició de la defensa.

 

 Acusació i defenses

Després d’anys d’investigació, la causa contra la família Pujol està pendent de la data del judici. La carta de confessió de l’expresident Pujol, l’estiu del 2014, que la seva família tenia diners en un banc d’Andorra sense declarar a Hisenda, encapçala l’escrit d’acusació de la fiscalia, en què li demana nou anys de presó pels delictes d’associació il·lícita i de blanqueig de capitals. Hi sosté que pel seu càrrec de president de la Generalitat del 1980 al 2003, així com al capdavant de Convergència, “va teixir una xarxa de clientelisme” amb empreses afins, que pagaven a canvi d’adjudicacions. Les penes sol·licitades per als fills van dels 8 als 29 anys de presó. I mentre que Podem reclama 20 anys de presó per a Pujol, l’Advocacia de l’Estat s’avé a la tesi de les defenses i descarta acusar-lo, com a la majoria dels seus fills.

Per la seva part,  el penalista Cristóbal Martell sol·licita amb rotunditat l’absolució de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i Soley en només tres folis. “Mai en l’exercici de la seva alta funció pública Jordi Pujol i Soley no va tòrcer el seu recte i digne exercici desobeint l’interès general per motivacions econòmiques que afavorissin l’interès particular o el dels seus fills”, afirma la defensa, que afegeix: “No existeix cap ingrés en el patrimoni dels seus fills ni de la seva dona que tingui relació causal amb un abusiu i il·legítim exercici de la seva autoritat i potestats públiques. L’acusació no identifica ni un sol supòsit d’aquest tenor.”

La defensa d’Oriol Pujol Ferrusola, dirigida pel penalista Xavier Melero i que també demana la seva absolució, comparteix l’origen del patrimoni familiar, situat en un compte a Andbank que va saber d’ell el 1992 i del qual Oriol va demanar que es tanqués la seva part l’any 2010. Per defensar l’exdirigent de CiU, Melero sol·licita al tribunal com a prova anticipada –és a dir per tenir-la en el judici– que el Consell de Ministres “desclassifiqui els documents sobre fons reservats usats en l’anomenada Operació Catalunya”, tal com es va permetre fer en l’Operació Tàndem, sobre finançament irregular del PP.

El jutge instructor de l’Audiencia Nacional ha de resoldre ara quines proves  i documental accepta per celebrar el judici, en  el qual es vol citar a uns 200 testimonis. Aquest any, l'expresident Pujol va sorprendre en aparèixer i intervenir en un acte públic, sobre el finançament de Catalunya.

 

 Foto principal: L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, en una intervenció aquest any / EP